Bronsbricka i kopplingen på Yamaha FS1 från 1996?

Fråga: Hej Classic Motor. Har en fråga vad gäller bronsbrickan som ska ligga i kopplingskorgen i Yamaha FS1 moped. Gäller det alla årsmodeller, eller? Själv har jag en årsmodell 1996. Bara undrar för jag kunde se på er hemsida, att kopplingskorgen och bronsbrickan syntes på bild på er hemsida.

Det som skilde där var, att kopplingskorgen hade nitats med sex stycken nitar. Jag har endast tre stycken nitar i kopplingskorgen. Ska bronsbrickan användas även i 1996 års modell?

M.v.h Lars-Inge Glans

 

Svar: Motorn på bilden ovan, som är med i del två av Stora Tvåtaktsboken, hade jag lånat och jag vet inte vilken årsmodell det var på den. Det är inte ovanligt att motorer utvecklas och förändrar under deras produktionstid, men jag kan tyvärr inte svara på hur det ska se ut i just din motor från 1996.

Men om man tar ”min” motor som exempel så skulle kopplingskorgen få ett väldigt stort axialspel om bronsbrickan skulle saknas. Något man måste ta i beaktande när det gäller äldre motorer är att de kan ha tagits isär många gångar av ett flertal ägare och då kan det tyvärr gå så att vissa delar kommer bort eller hamnar på fel ställe – eller att det dyker upp delar som inte ens hör hemma i den aktuella motorn.

Är det någon som känner till om Lars-Inges motor ska ha denna bronsbricka eller inte? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen