Lossa kopplingskåpan på sachsmotor med pedaler

Fråga: Hej Jim. Jag har en 3-växlad sachsmotor med pedaler, inte kickstart. Problemet är att jag ska byta lameller och förstår inte hur man får bort mutter och bromsarm från pedalfästet så att jag kan demontera sidokåpan och komma åt lamellerna.

På nätet finns ett stort antal bilder på hur lamellbyte går till, dock är samtliga instruktioner utförda på motorer med kickstart. Hoppas Ni kan hjälpa mej hur jag lossar muttern från axel där pedalen sitter och får bort kåpan.

Tackar på förhand

Kjell Aspman

 

Svar: Först ska då själva pedalen lossas vilken sitter med en kil som knackas ur med en kopparhammare när kilens mutter lossats. Sedan ska låsringen 1 samt shimsen 2 & 8 ska tas bort eftersom muttern 16 måste bort och denna är dessutom vänstergängad (det är samma mutter som sitter längst in i kopplingskorgen).

Innan man lossar muttern måste vikbrickan 15 vikas upp. Som synes på skissen kan det sitta ett antal brickor på medbringarhylsan 10 så trä upp dem på en pinne eller ståltråd så den inbördes ordningen bibehålls. Shimsbrickan nr 11 längst i vänster sitter inne i motorn så den behöver du inte leta efter. Övriga shims (11) kan variera i antal och tjocklek. Detalj nr 12 är en packbox och om det läcker olja runt medbringarhylsan kan man passa på att byta denna packbox. Arbetsgången på själva lamellbytet hittar du här

Jim Lundberg

Rulla till toppen