Ska jag byta kopplingsfjädrarna på min Victoria?

Ska jag byta kopplingsfjädrarna på min Victoria?

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Jag har en Fram King Clipper med Victoria MS50-motor. Denna moped har inte varit startad på många år men stått i varmgarage och är i fint skick. Jag har demonterat kopplingen och fjädrarna var hårt tilldragna, en bra bit förbi skruvarna. Detta tyder på att kopplingen slirat.

Enligt dina råd i Classic Motor och Stora Tvåtaktsboken så putsade jag av stållamellerna med en roterande nylonborste så jag fick bort den blanka ytan. Det var även lite rost som också försvann. lamellerna ser bra ut men jag tänker köpa nya när jag ändå har kopplingen isärplockad. Min fråga: Ska jag byta fjädrarna, de kostar inte mycket och de gamla kanske förlorat spänsten?

Thomas Persson

 

Svar: Min erfarenhet är att kopplingsfjädrar bibehåller spänsten bättre än förväntat och att anledningen till att dina varit så långt indragna kan ha berott på att lamellerna varit slitna och/eller "glaserade".

Att du har putsat stållamellerna är bra – då är det en sak mindre som kan krångla. Jag är lite envis och vill gärna testa originaldelarna (inom rimliga gränser) så mitt tips är att du testar med de gamla fjädrarna först. Det är ju inte någon större affär att byta dem om de skulle vara lite trötta.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842