Ska jag byta kopplingsfjädrarna på min Victoria?

Fråga: Hej Jim! Jag har en Fram King Clipper med Victoria MS50-motor. Denna moped har inte varit startad på många år men stått i varmgarage och är i fint skick. Jag har demonterat kopplingen och fjädrarna var hårt tilldragna, en bra bit förbi skruvarna. Detta tyder på att kopplingen slirat.

Enligt dina råd i Classic Motor och Stora Tvåtaktsboken så putsade jag av stållamellerna med en roterande nylonborste så jag fick bort den blanka ytan. Det var även lite rost som också försvann. lamellerna ser bra ut men jag tänker köpa nya när jag ändå har kopplingen isärplockad. Min fråga: Ska jag byta fjädrarna, de kostar inte mycket och de gamla kanske förlorat spänsten?

Thomas Persson

 

Svar: Min erfarenhet är att kopplingsfjädrar bibehåller spänsten bättre än förväntat och att anledningen till att dina varit så långt indragna kan ha berott på att lamellerna varit slitna och/eller ”glaserade”.

Att du har putsat stållamellerna är bra – då är det en sak mindre som kan krångla. Jag är lite envis och vill gärna testa originaldelarna (inom rimliga gränser) så mitt tips är att du testar med de gamla fjädrarna först. Det är ju inte någon större affär att byta dem om de skulle vara lite trötta.

Jim Lundberg

Rulla till toppen