Svårväxlad DKW RT 350S

Svårväxlad DKW RT 350S

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har en DKW RT 350S från 1955 som jag håller på att renovera. Växellådan såg ut att vara i bra skick så den har inte plockats isär/renoverats. När jag nu provar att sätta ihop den renoverade motorn så verkar det svårt att provväxla (utan olja i motor/växellåda), svårt att byta/få in växlar. Kan det bero på att växellådan är torr/utan olja? Vill helst inte montera alla kåpor och fylla olja innan jag vet att växellådan är ok.

Hälsar

Patrik

 

Svar: Om du kört denna motorcykel tidigare och upplever växellådan som trögare nu än innan renoveringen, utan att växellådan varit isär, så kan bristen på olja vara en orsak.

Är växellådan snustorr (alltså tvättad med lösningsmedel = avfettad) så kan den gå tungt att växla. Särskilt om spärren, typ kula och fjäder, som ska hålla vald växel på plats är helt torr. Men sedan är det ofta så att en växellåda som känns trög och kärv på arbetsbänken kan vara helt normal att växla bara motorn är igång.

Sedan är jag inte bekant med denna motor och hur motorn kan renoveras utan att växellådan tas isär då en renovering (av exempelvis vevaxeln) nästan alltid kräver att blocket delas. De DKW-motorer jag har skruvat med (125 & 250 cc) har haft gemensamt block för vevparti och växellåda.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Stänkskydd för mopedister

2 kommentarer

Josefine Andersson: Nu kan man kanske tro att jag gör en "tumme upp" för skyddet. Nej jag liftar pga punka.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842