Vad krävs för att köra veteranmoped?

Vad krävs för att köra veteranmoped?

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har en moped från 1954 och jag undrar vad de krävs för att få köra en veteranmoped? Självklart ska man ha en godkänd hjälm men jag tänker på om de krävs någon typ av försäkring eller liknande? Behöver man ha något typ av intyg för mopeden?
Tack på förhand! /Pontus

Svar: Hej Pontus! För att lagligt framföra en veteranmoped krävs godkänd hjälm och  trafikförsäkring. Det krävs också förarbevis om du fyllt 15 år efter 1/10 2009.

De godkända hjälmarna är märkta med ECE 22:05 dekal.

Om du är 30 år eller äldre hittar du den billigaste trafikförsäkringen finns hos Bilsport och MC. Om du är yngre kan du teckna trafikförsäkring hos ditt vanliga försäkringsbolag. Jag rekommenderar att du hör dig för med lokala eller närliggande mopedklubbar. De kan ibland ha specialavtal som gör att du får ett billigare pris som medlem i klubben.

Typintygen till våra veteraner slängdes ofta bort redan hos handlaren när de såldes som nya. Även om lagen kräver typintyg för nya mopeder så är det nästan ingen av oss som har sådana intyg till våra veteranmopeder.

Kontrollera även att bromsar och lysen fungerar innan du beger dig ut på vägarna.

Välkommen till veteranmoppegänget!

Josefine Andersson

 

On
Off

7 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Ventiler vid 14 000 varv per minut!

5 kommentarer

Cruzze: Men så gör BMW kvalitetsgrejer. Skulle kolla ventilspelet på min 34 år gamla trecylindriga K75:a. Hade börjat titta runt på nätet efter var man kunde få tag på shimsplattor men det visade sig inte...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842