Olja till tvåväxlad Sachs

Fråga: Skal det være en GL1-olie til Sachs 2 KC på en Compact, eller kan man godt bruge GL 4 og 5?

Johnny d Jensen

 

Svar: API-normen (American Petroleum Institute) som heter GL (Gear Lubricant) beskriver hur stark oljefilmen är och ju högre GL-nummer, desto tuffare oljefilm. Men oljor med högt GL-tal (4 & 5) kan innehålla starka tillsatser som kan angripa gulmetaller som brons vilket finns i de bussningar som sitter i Sachsmotorn (och de flesta andra motorfabrikat).

Nu finns det GL4- och GL5-oljor som inte angriper gulmetaller och väljer man en olja med så högt GL-nummer bör man kolla med tillverkaren om oljan är lämplig i en motorn med bronsbussningar. GL1-oljor är helt säkra och man kan även välja en singlegrade motorolja med viskositeten SAE 30 vilket motsvarar transmissionsoljans SAE 80.

En bra olja till mopedväxellådor är motorolja till gräsklippare, så kallad Gräsklipparolja som finns på bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker. Den har viskositeten SAE 30 och motsvarar en GL1-olja när det gäller smörjegenskaper.

Jim Lundberg

Olja till tvåväxlad Sachs
Gräsklipparolja, SAE 30, är en bra universalolja för växellådor mopedmotorer(undantaget saxonetten med flera automater som bara ska ha ATF-olja)
Rulla till toppen