Olja till tvåväxlad Sachs

Olja till tvåväxlad Sachs

Publicerad

Fråga: Skal det være en GL1-olie til Sachs 2 KC på en Compact, eller kan man godt bruge GL 4 og 5?

Johnny d Jensen

 

Svar: API-normen (American Petroleum Institute) som heter GL (Gear Lubricant) beskriver hur stark oljefilmen är och ju högre GL-nummer, desto tuffare oljefilm. Men oljor med högt GL-tal (4 & 5) kan innehålla starka tillsatser som kan angripa gulmetaller som brons vilket finns i de bussningar som sitter i Sachsmotorn (och de flesta andra motorfabrikat).

Nu finns det GL4- och GL5-oljor som inte angriper gulmetaller och väljer man en olja med så högt GL-nummer bör man kolla med tillverkaren om oljan är lämplig i en motorn med bronsbussningar. GL1-oljor är helt säkra och man kan även välja en singlegrade motorolja med viskositeten SAE 30 vilket motsvarar transmissionsoljans SAE 80.

En bra olja till mopedväxellådor är motorolja till gräsklippare, så kallad Gräsklipparolja som finns på bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker. Den har viskositeten SAE 30 och motsvarar en GL1-olja när det gäller smörjegenskaper.

Jim Lundberg

Gräsklipparolja, SAE 30, är en bra universalolja för växellådor mopedmotorer(undantaget saxonetten med flera automater som bara ska ha ATF-olja)

On
Off

7 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Rostborttagning i ultraljudstvätt?

1 kommentar

duett: Annars finns det stripall pulver som man blandar med vatten och värmer till ca 70 grader och låter detaljerna ligga över natten, dom blir efter avspolning med högtryck plåtrena! Jag tror Jim har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842