Krånglande lyse på Puch Maxi

Tändsystem med fyra spolar. Observera att kondensatorn är bortplockad.

Krånglande lyse på Puch Maxi

Publicerad

Fråga: Hej! Har en Puch Maxi från 1982, den har varit i familjen sen den var ny och har bara gått några hundra mil. Allting funkar super på den, men inte lyset. Det började med att den hade generellt svaga lampor som blev värre och värre, sen började glödlamporna brinna stup i ett, och nu är där inget lyse alls. Jag har rätt glödlampor i.

Av någon konstig anledning funkar dock tutan fortfarande, men tänker att där kanske är en separat spole till den eller nåt? För min tanke var att själva lysspolen kanske är dålig? Där verkar sitta fyra spolar i tändsystemet vad jag kan se, en extra spole utanpå både lysspolen och tändspolen, vad är dessa till för? Och vad tror du kan vara felet?

Mvh Erik. B

 

Svar: Nu vet jag inte vilka glödlampor som går sönder. I ett tändsystem med fyra spolar är det en spole för tuta och framlyse, en spole för bromsljus samt en spole för bakljus.

Vi börjar med att reda ut vad de olika spolarna gör och hur de arbetar:

Belysningsspole (gul kabel): Den ger största effekten och driver framlyset samt tutan.

Generatorspole (blå kabel): Ger strömpulser till den utanpåliggande tändspolen.

Bakljusspole (grå kabel): Denna saknar polskor och ger bara ström när den underliggande belysningsspolen belastas av framlampan. Detta för att skydda baklampan mot överspänning om framlampan går sönder.

Bromsljusspole (grön kabel): Denna har till skillnad mot bakljusspolen polskor och ger därför ström så fort motorn går – oberoende av andra spolar.

Det förekommer att belysningsspolen får "fnatt" och ger för hög effekt så att framlampan ideligen går sönder, men orsaken till denna åkomma vet jag tyvärr inte.

Börja med att koppla loss motorns kablar, utom den blå och svarta, från mopeden (ta en bild på kopplingslisten först). Koppla in en 6-volt/15 watts glödlampa mellan gul kabel och motorns gods. Starta motorn och varva upp. Lampan ska lysa starkt (=normalt), men inte brinna upp.

Koppla in en 6 volt/5 watts glödlampa mellan grön kabel och motorn gods. Även den ska lysa starkt om motorn varvas upp.

Koppla in en 6 volt/2 watts glödlampa mellan gul kabel och motorns gods. Denna ska lysa normalstarkt så länge 15 wattslampan är inkopplad till gul kabel och slockna om 15 wattslampan kopplas ur.

Om allt detta fungerar ligger nog felet i mopedens kablar och kontakter.

Jim Lundberg

Puch kopplingsschema med fyra spolar.

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Rostborttagning i ultraljudstvätt?

1 kommentar

duett: Annars finns det stripall pulver som man blandar med vatten och värmer till ca 70 grader och låter detaljerna ligga över natten, dom blir efter avspolning med högtryck plåtrena! Jag tror Jim har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842