Krånglande lyse på Puch Maxi

Fråga: Hej! Har en Puch Maxi från 1982, den har varit i familjen sen den var ny och har bara gått några hundra mil. Allting funkar super på den, men inte lyset. Det började med att den hade generellt svaga lampor som blev värre och värre, sen började glödlamporna brinna stup i ett, och nu är där inget lyse alls. Jag har rätt glödlampor i.

Av någon konstig anledning funkar dock tutan fortfarande, men tänker att där kanske är en separat spole till den eller nåt? För min tanke var att själva lysspolen kanske är dålig? Där verkar sitta fyra spolar i tändsystemet vad jag kan se, en extra spole utanpå både lysspolen och tändspolen, vad är dessa till för? Och vad tror du kan vara felet?

Mvh Erik. B

 

Svar: Nu vet jag inte vilka glödlampor som går sönder. I ett tändsystem med fyra spolar är det en spole för tuta och framlyse, en spole för bromsljus samt en spole för bakljus.

Vi börjar med att reda ut vad de olika spolarna gör och hur de arbetar:

Belysningsspole (gul kabel): Den ger största effekten och driver framlyset samt tutan.

Generatorspole (blå kabel): Ger strömpulser till den utanpåliggande tändspolen.

Bakljusspole (grå kabel): Denna saknar polskor och ger bara ström när den underliggande belysningsspolen belastas av framlampan. Detta för att skydda baklampan mot överspänning om framlampan går sönder.

Bromsljusspole (grön kabel): Denna har till skillnad mot bakljusspolen polskor och ger därför ström så fort motorn går – oberoende av andra spolar.

Det förekommer att belysningsspolen får ”fnatt” och ger för hög effekt så att framlampan ideligen går sönder, men orsaken till denna åkomma vet jag tyvärr inte.

Börja med att koppla loss motorns kablar, utom den blå och svarta, från mopeden (ta en bild på kopplingslisten först). Koppla in en 6-volt/15 watts glödlampa mellan gul kabel och motorns gods. Starta motorn och varva upp. Lampan ska lysa starkt (=normalt), men inte brinna upp.

Koppla in en 6 volt/5 watts glödlampa mellan grön kabel och motorn gods. Även den ska lysa starkt om motorn varvas upp.

Koppla in en 6 volt/2 watts glödlampa mellan gul kabel och motorns gods. Denna ska lysa normalstarkt så länge 15 wattslampan är inkopplad till gul kabel och slockna om 15 wattslampan kopplas ur.

Om allt detta fungerar ligger nog felet i mopedens kablar och kontakter.

Jim Lundberg

Krånglande lyse på Puch Maxi
Puch kopplingsschema med fyra spolar.
Rulla till toppen