Lägre ljudnivå på Royal Enfield 350

Fråga: Hej. Har satt på en ny ljuddämpare från Basmotor på min Royal Enfield 350G men jag tycker den låter för mycket. Finns det något enkelt sätt att få ned ljudet på?

Tomas Bandh

 

Svar: Royal Enfield har en ljuddämpare av genomströmningstyp. Om man tittar i ena änden så ser man rakt igenom den – som ett rör. Skillnaden mot ett rör är att ljuddämparen är fylld med glas- eller stenull samt att röret genom dämparen är perforerat för att tryckpulserna från varje förbränning ska absorberas till en viss del av ullen.

Det man kan göra är att tillverka en insats av samma typ – alltså ett något mindre rör med perforering som man lindat med glas- eller stenull som man stoppar in i dämparens slutrör. Det kan göra skillnad bara med en kortare stump på 15 – 20 centimeter. Men man får inte gå ner i diameter så mycket för då kommer motorn att gå sämre på grund av för högt motstånd. Det finns även viss risk för överhettning.

En lämplig innerdiameter på insatsen kan vara runt 25 mm. Ju längre man gör den desto större innerdiameter behövs så att avgaserna inte hindras för mycket. Kolla med mc-butiker. Det kan finnas färdiga insatser som passar i din ljuddämpare av typen ”besiktningsljuddämpare” för customhojar när man kör med raka rör och vill dämpa nivån litet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen