Crescent Raket som går dåligt när den är varm

Fråga: Hej Har en Crescent Raket 1149 med Sachs 50/2 problemet är att när motorn blir varm börjar den gå dåligt. Om jag då trycker några gånger på flottörknappen börjar den gå bra igen en stund. Har bytt hela tändsystemet, slipat in flottörnålen m.m. Förgasaren är original utan några möjligheter till inställningar. Vad kan vara felet ånglås? något som kärvar i förgasaren? Kanske lönt att köpa ny förgasare?

Med vänlig hälsning

Gitarrkille

 

Svar: Om en förgasare blir sliten så brukar det bara bli så att tomgången blir svår att ställa på ett fast varvtal. Detta på grund av att det som slits på en förgasare är trotteln samt det hål den löper i. För det mesta får man tillbaka funktionen genom att byta till en ny trottel, så behåll den gamla förgasaren. Dessutom har nytillverkade förgasare ett lite omstritt rykte. Kvaliteten är inte alltid den bästa.

Det kan kanske vara så att packboxarna i vevhuset är slut. Det kan klara av att täta med kall motor då gummit i packboxarna är lite styvare, men att det börjar läcka när de värms upp. Efter en flödning kyler bränslet vevhuset en aning under en kort tid. Kolla även att ventilationshålet i förgasaren är fritt från smuts så att det inte uppstår ett undertryck i tanken.

Om du har en genomskinlig bensinslang kan du lätt se om det har uppstått ånglås (att lättflyktiga ämnen i bensinen börjar koka). Då ser man hur det stiger upp bubblor i slangen. Botemedlet mot ånglås kan vara att sätta en tjockare packning mellan förgasare och cylinder samt att sätta fiberbrickor under muttrarna som håller fats förgasaren. Testa även med Alkylatbensin som ska vara tåligare mot ånglås.

Denna säljs som som färdigblandad tvåtaktsbensin, men har då bara 2 procent olja i sig. Sachsmotorn har en bussning vid kolvbulten och då kan 2 procent vara i underkant och man bör därför tillsätta lite mer tvåtaktsolja – exempelvis så det blir 3 procent totalt. I en femlitersdunk med bensin blir det en halv deciliter olja extra för att höja inblandningen med 1 procent. Vill man höja med 2 procent i en femlitersdunk häller man istället i 1 deciliter olja.

Jim Lundberg

Rulla till toppen