Vad är det för topp

Vad är det för topp

Publicerad

Fråga: Jag har en sidventilstopp till en fyra som jag inte blir riktigt blir klok på. Mitt emot tändstiften sitter den en "ventil/kran" vid varje förbränningsrum. Ventilerna sitter i utkanten av förbränningsrummet ovan kolven och är gjutna i toppen. Det sitter även en trevägs mässingsventil på kylvattenkanalen. Jag har funderat om den är en ledtråd till att det kan vara någon typ av stationär motor eller båtmotor, fast jag är inte så insatt i sådana motorer och förstår inte riktigt varför man skulle vilja ändra kylningen. Eller så är det bara sommar-/vinterläge med cirkulation via värmepaket åt ena hållet.

Toppens längd är 475mm och 180mm bred. Förbränningsrummets diameter är 88mm, c-c-måttet på kolv 1 & 2 och 3 & 4 är 90mm och mellan kolv 2 & 3 är c-c-måttet 135mm, vilket tyder på trelagrad vevaxel. Konstigt nog saknar toppen helt märkningar.

Emanuel

Svar: Här går jag bet. Läsare som vet – lämna en kommentar nedan.

Robert Gustavsson

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Yamaha DT50 MX som plötsligt tappat orken

8 kommentarer

Erik.B: Har provat med trottelnålen med förresten, hjälpte ej...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842