Växelproblem på Fram King Clipper

Fråga: Hej, Jag har en Fram King Clipper från 1967 med fotväxel. Den har stått stilla i ca 15 år innan jag tog tag i och gav den lite kärlek och omsorg. Den har gått som en klocka tills för någon vecka sedan. Sonen var ute och åkte i sandtaget och kom hem för att det inte gick att växla längre.

Själva växelsegmentet kärvat fast. Går att röra det minimalt men inte som vanligt. Först tänkte jag att det kommit in sand och skit och att det var därför den kärvat fast. men jag har gjort rent men det blir inte bättre. Någon idé om vad som kan ha hänt?

Tacksam för svar

Jacob

 

Svar: Det låter som att något har hänt inne i växellådan. Om det är EM 50-motorn (Zweirad Union) så har den en växellåda av dragkilstyp där kulor pressas ut av en ”kil” inne i axeln och låser fast aktuellt drev/växel.

Dessa lådor är väldigt tåliga, men kombinationen sandtag/ung förare låter som att växellådan kanske har fått jobba lite hårdare än vid vardaglig körning. Det kan ju vara något som stukats eller kilats fast och då måste nog motorn klyvas för att åtgärda felet. I Stora Tvåtaktsboken, del 2 finns en komplett reparationsanvisning för Victoria EM 50-motorn.

Jim Lundberg

Växelproblem på Fram King Clipper
Längst ner på axeln syns den gaffel som för ringen till dragkilen fram och tillbaka inne i axeln.
Rulla till toppen