Växelproblem på Fram King Clipper

I en dragkilslåda sitter det kulor som trycks ut i navet på dreven när man växlar.

Växelproblem på Fram King Clipper

Publicerad

Fråga: Hej, Jag har en Fram King Clipper från 1967 med fotväxel. Den har stått stilla i ca 15 år innan jag tog tag i och gav den lite kärlek och omsorg. Den har gått som en klocka tills för någon vecka sedan. Sonen var ute och åkte i sandtaget och kom hem för att det inte gick att växla längre.

Själva växelsegmentet kärvat fast. Går att röra det minimalt men inte som vanligt. Först tänkte jag att det kommit in sand och skit och att det var därför den kärvat fast. men jag har gjort rent men det blir inte bättre. Någon idé om vad som kan ha hänt?

Tacksam för svar

Jacob

 

Svar: Det låter som att något har hänt inne i växellådan. Om det är EM 50-motorn (Zweirad Union) så har den en växellåda av dragkilstyp där kulor pressas ut av en "kil" inne i axeln och låser fast aktuellt drev/växel.

Dessa lådor är väldigt tåliga, men kombinationen sandtag/ung förare låter som att växellådan kanske har fått jobba lite hårdare än vid vardaglig körning. Det kan ju vara något som stukats eller kilats fast och då måste nog motorn klyvas för att åtgärda felet. I Stora Tvåtaktsboken, del 2 finns en komplett reparationsanvisning för Victoria EM 50-motorn.

Jim Lundberg

Längst ner på axeln syns den gaffel som för ringen till dragkilen fram och tillbaka inne i axeln.

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Yamaha DT50 MX som plötsligt tappat orken

8 kommentarer

Erik.B: Har provat med trottelnålen med förresten, hjälpte ej...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842