Det ryker om generatorn

Fråga: Om en likströmsgenerator funkar som motor utan att ge fältlindningen ström och utan att jorda den, men med ström till fältet går ”Baklänges” jämfört med rotationsriktningen i bilen – vad kan felet vara? Vid test med lampa är det inga brott eller kortslutningar i ankaret och fältlindningen har varken kortslutning eller avbrott?

När felet uppkom lyste laddningslampan när jag stängde av motorn men inte när tändningen var på och inte när motorn var igång. Efter en kvarts körning rök det ur generatorn. Så inget verkar galet men nu lyser laddningslampan med påslagen tändning och startad motor.

Kurt Nilsson

Uppdaterad med följdfråga:

Hej igen! Det var jag som hade den rykande generatorn. Problemet är löst fast jag inte vet varför. Med nytt laddningsrelä och polarisering genom anslutning av fältlindningen till Bat-anslutningen på reläet laddade den fortfarande inte. Då hade jag roterat ytterhöljet inklusive fältlindningarna ett halvt varv för att få kabelanslutningarna att peka ut ifrån motorn så att dom var åtkomliga utan att ta bort hela generatorn.

Innan jag flyttade tillbaka ytterhöljet provade jag genom att köra generatorn med en borrmaskin och mäta utgående spänning men då ville voltmetern gå baklänges, det vill säga den var plusjordad. efter en ny polarisering som inte hjälpte flyttades ytterhöljet tillbaka och då visade voltmetern utgående spänning och nu laddar den som den ska.Hur är det möjligt?

Kurt Nillson

 

Svar: Det kan hända att restmagnetismen i fältlindningens polskor så att generatorn vill ge ström med fel polaritet. Detta löser man enkelt genom att ett kort ögonblick trycka ihop reläets bakströmskontakter med avstängd motor. Då slår magnetfältet i polskorna om och blir rätt.

Men ditt problem just nu är att det kom rök ur generatorn. Det tyder på att något kan ha tagit skada. Lämna in generatorn (tillsammans med laddningsreläet) till en bilelektriker som får gå igenom allt.

Svar 2: Det är svårt att svara på vad som hänt då vi inte vet om generatorn hör till fordonet och vad det är för fordon respsektive generator eller om delarna överhuvud hör ihop.

Någon som kan svara på vad som hänt med Kurts generator?

Jim Lundberg

Rulla till toppen