Ingen krysskil på Husqvarna Cornette? UPPDATERAD

Fråga: Hej. Rätt nyligen fick jag en Husqvarna Cornette, något gds. Pysslandet har gått bra ända tills nu när jag tog bort brytarspetsarna. Svänghjulet sitter med en vänstergängad mutter och allt lossnade så fint, men det finns inget styrspår i axeln bara runda slitspår. I svänghjulet finns däremot spår för något.

Problemet är rätt sätt att montera ihop grejerna så nocken till brytarspetsarna mm. hamnar rätt och sen sitter fast. Sen var det motorns andra sida där jag lite osäkert tror att muttern som håller kopplingen på plats är högergängad. Om primärdrivningen är rem el. kuggdriven lär väl påverka rotationsriktningen. Svårt att ordna med ett fungerande mothåll vet jag däremot säkert att det är. Sista funderingen är justeringsbrickor till lilla axeln i kopplingens centrum. Det är väl bara att prova sig fram med olika tjocklekar på axelns 8mm-del.

Ha de´ gott.

John Ridell

 

Svar: Det ska sitta en liten styrtapp i axeln (andra motorer har vanligtvis en krysskil) och om den blivit avklippt kan det vara svårt att se var den sitter. Ett sätt att få fram tappen är att man droppar lacknafta eller 5-56 på axeln. Sedan torkar man av den med en trasa och dammar på talk (barnpuder). Talken kommer att suga ut vätskan då mörknar den. Om man samtidigt värmer axeln kommer det ut mer vätska.

Sedan får man leta upp centrumet på den avklippta tappen och köra ett körnslag där och därefter borra ur tappen med en borr som har samma diameter som bredden på kilspåret i svänghjulet – troligtvis 2,5 eller 3 mm. Sedan får man stoppa i en ny tapp som man limmar fast med Loctite. Se bara till att tappen inte sticker ut så mycket att den bottnar i svänghjulets kilspår.

Om man inte lyckas få ur tappen kan man köra utan. Så är det på Victoria- och Villersmotorer. Då får man göra på följande vis vid montering av svänghjulet: Ställ kolven i tändläge. Skjut på svänghjulet på vevaxeln och vrid det i rotationsriktningen tills brytarna precis ska till att öppna. Nu sitter svänghjulet i rätt position och för att det ska fastna ger man det en smäll inåt med en plasthammare så att det inte rör sig medan man drar fast svänghjulsmuttern.

Varför ditt svänghjul har två kilspår kan jag inte svara på. För att svänghjulet ska sitta säkert så måste ytorna på axeln och i navet vara släta och fina. Detta slipar man till genom att lägga på en liten klick med fin ventilslippasta på axeln och därefter trär man på svänghjulet och vrider detta fram och tillbaka tills bägge ytorna är släta och mattgrå. Se till att få bort all slippasta efteråt!

När det gäller gängan på transmissionssidan så är jag inte säker, men på efterföljaren ”Flinta” har Husqvarna gjort så att det alltid är motsatta gängriktningar i vevaxelns ändar. Är det vänstergänga vid svänghjulet är det högergänga på transmissionssidan.

Kopplingen justeras genom shimsbrickor under skallen på det lilla tryckstift som sitter i kullagret på kopplingskorgen. Om man trycker kopplingsarmen framåt ska den stanna när den ligger 15 mm från påfyllningspluggen (bilden längst ner). Är avståndet mindre är shimsen för tjocka och är avståndet större är shimsen för tunna. Tänk på att tjockleken på packningen till transmissionskåpa påverkar denna inställning.

Jim Lundberg

Ingen krysskil på Husqvarna Cornette? UPPDATERAD
Vevaxeln på Johns motor. Här ska det sitta en styrtapp, men om den klipps av på grund av löst svänghjul kan den vara svår att lokalisera.
Ingen krysskil på Husqvarna Cornette? UPPDATERAD
Johns svänghjul har två kilspår. Någon som varit framme med filen?
Ingen krysskil på Husqvarna Cornette? UPPDATERAD
Frigången i kopplingsmekanismen justeras med shimsbrickor som man lägger under skallen på tryckstiftet (pilen)
Ingen krysskil på Husqvarna Cornette? UPPDATERAD
När kopplingsmekanismen är korrekt justerad ska kopplingsarmen stanna (om man trycker den framåt med ett finger) när det är cirka 15 mm mellan armen och oljepluggen.
Ingen krysskil på Husqvarna Cornette? UPPDATERAD
Vi har fått två nya bilder på Johns motor och på denna bild kan man skönja en avklippt krysskil i axeln.
Ingen krysskil på Husqvarna Cornette? UPPDATERAD
Bild på Johns svänghjul med dubbla kilspår.
Rulla till toppen