Eldetaljer till äldre motorcyklar och mopeder

Fråga: När man renoverar gamla motorcyklar märker man snart att det är mer eller mindre omöjligt att hitta delar. Kan man använda standardgrejer, alltså är vissa delar universal? För min del behöver jag elgrejer till en gammal Suzuki GP från 1982, närmare bestämt likriktare och regulator/resistor. Dessa är två separata enheter på denna mc, som för övrigt har 6 volts elsystem.

Leif

 

Svar: Jag har inte skruvat så mycket med tvåhjulingar som innehåller elektronik, men likriktare och spänningsregulatorer finns på olika moped- och motorcykelföretag.

Kolla med något av följande företag om de har något som kan vara användbart:

Jofrab

Ettans mopeder

Mopedrenovering

Likriktare finns i flera varianter hos elektronikföretag och här skiljer man på i huvudsak två typer: halvvågslikriktare och helvågslikriktare. Den förra kan bestå av en enkel diod men är inte så effektiv då den bara släpper igenom hälften (halvvåg) av den ström som kommer från generatorn.

En helvågslikriktare består av fyra bryggkopplade dioder och den släpper igenom all ström som den får, men kräver att man måste lyfta jorden från generatorn och istället jorda en av likströmsutgångarna från bryggan – vanligtvis minus. Kolla hos Kjell & Company och Elfa.

Jim Lundberg

Rulla till toppen