Löda gjutjärn med lödtenn på läckande Chrysler?

Löda gjutjärn med lödtenn på läckande Chrysler?

Publicerad

Fråga: Har en Chrysler från 1938. med trasig kylare. Det har rostat hål på övre slanganslutningen som är gjord av gjutjärn. Går det att löda gjutjärnsanslutningen med vanligt lödtenn?

Jonas

 

Svar: Jag har inte testat att löda gjutjärn med lödtenn, men jag är lite tveksam till att tennet väter ytan som det ska. Gjutjärn innehåller grafit vilket stöter bort tenn. Jag har testat med att löda gjutjärn med silverlod vilket inte fäste som det skulle.

Ska du få till det bra är det ett mässingslod som gäller. Tyvärr måste man värma till ca 800 grader (rödvarmt) och då krävs det oftast en gassvets för att nå upp till den temperaturen. Rengör noga innan du börjar löda – helst med blästring - så att fogytorna är fria från rost, smuts och glykol.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Crescent 1209 med stum framgaffel

1 kommentar

PB: Kan man inte försöka att få i rostlösande penetrerande olja i benen och sedan ut och köra tills de släpper? Det kanske inte ens är nödvändigt att ta isär alls, oljan blandar väl sig med det gamla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842