Utsliten kedja på DBS Hercules?

Fråga: Om kedjan på en moped i detta fall en DBS Hercules är vriden några grader mellan fram och bakdrev, betyder det att kedjan bör bytas? Tyckte vid rengöring och ”böjprov ” med kedjan demonterad att den var ok. Har bytt framdrev och kedjan löper lätt i övrigt.

Tommy Larsson

 

Svar: Jag har sett detta tidigare, men vet inte varför en del kedjor vrider sig utefter sin längd. Står mopeden på sidostöd så kan lutningen av mopeden spela in. Kolla så att inte svingen är vriden så att bakhjulet lutar i sidled. Undersök bakdrevet så att det inte är snedslitet.

Om du vill veta om kedjan är sliten så kan du mäta detta med en linjal. Då mäter du från centrum av en valfri nit på kedjan och till centrum på den 21:a niten från den första räknat. Kedjan måste vara sträckt under denna mätning. På en helt ny kedja ska detta vara 254 mm och om man går efter vad som gäller för cyklar så bör man byta när detta mått är över 255 mm – det innebär en förlängning på cirka 4 mm för en mopedkedja.

Jim Lundberg

Utsliten kedja på DBS Hercules?
Om man vill mäta hur sliten en 1/2-tumskedja är sträcker man ut den och tar en linjal och mäter från centrum av valfri nit (röd på bilden)…
Utsliten kedja på DBS Hercules?
…till den 21:a niten (röd på bilden) från den första räknat. På en ny kedja ska det vara 254 mm mellan dessa nitar. På trampcyklar brukar man rekommendera att kedjan bör bytas när detta mått uppgår till 255 mm eller mer.
Rulla till toppen