Packningsrekond i CZ 150?

Packningsrekond i CZ 150?

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Har en gammal CZ150 från 1950. Jag har en fundering om det kan vara (o)lämpligt att fylla lite packningsrekond 1% i växellådan.

Den blandar sig inte med oljan, utan lever ett "eget" liv. Den rekonditionerar packningar, o-ringar, packboxar så att dessa blir mjuka och tätar. Pay Back har en sådan artikel #417. Har använt en motsvarande #416 till hydraul/växellåda på min gamla Ferguson med mycket gott resultat.

Mvh Peter

 

Svar: Jag har testat liknande produkter från en annan tillverkare med varierande resultat. Att denna typ av produkt skulle fungera på papperspackningar har jag svårt att tro då funktionen brukar vara den att tillsatsen innehåller ämnen som "irriterar" gummidetaljer så att dessa blir mjukare och sväller – samma sak som sker när man slänger vissa gummidetaljer i en burk med diesel eller lacknafta. Min erfarenhet är att denna typ av produkter är mer eller mindre verkningslös på papperspackningar.

Däremot tror jag inte att den skulle ställa till med något i din växellåda – med reservation för kopplingen. Friktionslamellerna i din motor bör vara gjorda i ett fibermaterial och hur det reagerar på tillsatsen vet jag inte. Nyare fiberlameller som kommer i kontakt med bensin brukar svälla efter en tid så att kopplingen nätt och jämt frikopplar.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Modifiera tändsystem på Monark Monarped från 1956

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Frasse. Jag är lite osäker på det. Visserligen är det en separat spole men då den saknar polskor så snor den ju energin från belysningsspolen. I alla fall så "lånar" den ju...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842