Packningsrekond i CZ 150?

Fråga: Hej Jim. Har en gammal CZ150 från 1950. Jag har en fundering om det kan vara (o)lämpligt att fylla lite packningsrekond 1% i växellådan.

Den blandar sig inte med oljan, utan lever ett ”eget” liv. Den rekonditionerar packningar, o-ringar, packboxar så att dessa blir mjuka och tätar. Pay Back har en sådan artikel #417. Har använt en motsvarande #416 till hydraul/växellåda på min gamla Ferguson med mycket gott resultat.

Mvh Peter

 

Svar: Jag har testat liknande produkter från en annan tillverkare med varierande resultat. Att denna typ av produkt skulle fungera på papperspackningar har jag svårt att tro då funktionen brukar vara den att tillsatsen innehåller ämnen som ”irriterar” gummidetaljer så att dessa blir mjukare och sväller – samma sak som sker när man slänger vissa gummidetaljer i en burk med diesel eller lacknafta. Min erfarenhet är att denna typ av produkter är mer eller mindre verkningslös på papperspackningar.

Däremot tror jag inte att den skulle ställa till med något i din växellåda – med reservation för kopplingen. Friktionslamellerna i din motor bör vara gjorda i ett fibermaterial och hur det reagerar på tillsatsen vet jag inte. Nyare fiberlameller som kommer i kontakt med bensin brukar svälla efter en tid så att kopplingen nätt och jämt frikopplar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen