Kolla gnistans styrka med stroboskoplampa?

Fråga: Hejsan. Jag har en moppe som startar ibland, och som då kan funka helt ok i ca 20? Sekunder. Den har elektronisk tändning. Funderar på om jag skulle kunna sätta fast en stroboskoplampa på den provisoriskt, för att se om den slutar tända när störningen kommer. Men det förutsätter ju i sådana fall att stroboskoplampan bara blinkar när tändspänningen är hög nog för att tända på en bränsleblandning.

Om jag skulle göra det på en moppe med brytartändning som har en felaktig abriss, så antar jag att den genererar en tändstiftsspänning, men att denna spänning är för låg för att ge en gnista… Så min fråga är om någon vet ifall ett stroboskopblink är samma sak som en tändstiftsgnista?

Erik

 

Svar: Jag tror att triggertröskeln (den lägsta spänningsnivå där stroboskopet triggas) kan skiljas sig åt beroende på modell och fabrikat på stroboskoplampan. Dessutom kan det vara så att lampan är så känslig att den riggas (blinkar) vid spänningar som är så låga att de inte räcker till för att generera en gnista på tändstiftet.

Som du säger så kan ju tändspänningen varieras på ett brytarsystem genom att man ändrar abriss (= att ändra brytaravstånd) så på dessa system kan man ju få olika spänningar beroende på hur det är justerat. Nu brukar ju elektroniska tändsystem vara lite av antingen-eller, det vill säga att antingen så ger de gnista eller så är de helt döda och då skulle ju stroboskoplampan kunna fungera som ”tändningsprovare”.

Jim Lundberg

Rulla till toppen