Hur justerar man styrlagret?

Fråga: Dra åt styrlager på MCB 1279-1289. Vilken är den rätta metoden för att ansätta styrlagren på denna framgaffeltyp? Hur hårt behöver toppmuttern dras? Kan en icke åtdragen toppmutter ge upphov till ett glapp vid övre gaffelkronan?

Tack på förhand!

Återfallare

 

Svar: På bilderna nedan visas hur man justerar in ett styrlager. Någon uppgift på åtdragningsmoment har jag tyvärr inte, men den övre (topp-) muttern ska ”dras åt rätt så hårt” så att den inte lossar när man kör. Om den inte är ordentligt dragen så kommer styrstammen att röra sig i hålet i gaffelkronan och då kan detta hål mycket riktigt glappa upp. Om så skett kan man svetsa på hålets kant och sedan slipa/borra upp det till ett tajtare mått – eller så får man borra upp hålet ytterligare och tillverka en fyllnadsring som man placerar i hålet.

Jim Lundberg

Hur justerar man styrlagret?
Börja med att avlasta styrlagret genom att hänga upp mopeden så att framhjulet inte rör vid golvet.
Hur justerar man styrlagret?
När man justerar ett styrlager kommer avståndet mellan gaffelkronorna att ändra sig och därför lossar man klämskruvarna i underkronan så att gaffelbenen kan röra sig uppåt/nedåt.
Hur justerar man styrlagret?
För att kunna vrida på den gängade lagerskålen under kronan måste toppmuttern först lossas. En del gafflar har en sexkantig kupolmutter som lossas med en hylsa eller ringnyckel – andra, som på bilden, har en slät mutter med hål för en haknyckel.
Hur justerar man styrlagret?
Nu kan man justera spelet i lagret genom att vrida på den lettrade lagerskålen. Tänk på att inte sätta an denna för hårt efter som spelet i gängorna gör så att lagerskålen kommer att pressas ner ytterligare när man slutligen drar åt toppmuttern.
Hur justerar man styrlagret?
När lagret är justerat så kollar man resultatet genom att ta tag i gaffelbenen och rucka gaffeln framåt/bakåt. Glöm inte att dra fast gaffelbenens klämskruvar. Helst ska inget glapp kännas, men man får inte dra åt så hårt att lagret kärvar. Då kommer lagerskålar och kulor att belastas onödigt hårt och det kan hända att någon lagerskål spricker. Testa därför att vrida styret till ändlägen och känn efter så att det inte kärvar någonstans. Om det kärvar får man lossa på lagerskålen en aning och testa igen.
Rulla till toppen