Fördelar och nackdelar med elförzinkning?

Skruvar är ofta behandlade med zink - antingen elförzinkade eller varmförzinkade.

Fördelar och nackdelar med elförzinkning?

Publicerad

Fråga: Fördelar och nackdelar med elförzikning samt finns det några firmor kvar som gör detta åt privatpersoner i Mälardalen? Tacksam för svar.

Mvh

Erik Troedsson

 

Svar: Elförzinkning innebär att man genom en elektrolytisk process lägger på ett tunt lager zink utan på en annan metall, vanligtvis stål, för att skydda mot rost. Andra alternativet är varmförzinkning, även kallat varmgalvanisering. Här rengör man detaljen som ska rengöras ytterst noga och sedan doppar man den i smält zink vilket innebär drygt 400 grader.

Varmförzinkning ger ett tjockare skikt och därmed ett bättre rostskýdd och man ser det bland annat på bro- och vägräcken, lyktstolpar och skruvar som ska sitta utomhus. Nackdelen med varmförzinkning är dels uppvärmningen som kan få detaljen att slå sig och eventuell härdning kan löpa ur så detaljen blir mjukare.

Elförzinkning värmer inte upp detaljen men ger ett mycket tunnare skikt som skyddar sämre (kortare tid) mot rost. Det finns två nackdelar med elförzinkning. Om detaljen är härdad så måste den värmebehandlas direkt efter förzinkningen. Detta beror på att det bildas väte under processen som vill tränga in i ytan på metallen och det kan leda till att det bildas små sprickor i ytan som sedan kan gå så djupt att detaljen, exempelvis en fjäder, brister.

Värmebehandlingen kallas väteutdrivning och går ut på att man låter den förzinkade detaljen ligga i en ugn med cirka 200 grader under ett antal timmar för at driva ut vätet. Detta ska en ytbehandlingsfirma ha koll på, men man bör säga till att den ska väteutdrivas om man misstänker att detaljen är härdad.

Den andra nackdelen, som gäller både el- och varmförzinkning, är att zink reagerar med syret och vattnet i luften vilket leder till att det bildas ett oxidskikt utanpå zinket. Detta kallas passivering och är anledningen till att zinket är så bra på att skydda mot rost. Men detta yttre skikt leder till att lack inte fäster så bra. Alla som testat med att måla/lackera exempelvis ett förzinkat stuprör har säkert upptäckt att färgen flagnar efter en tid. Detta går dock att lösa genom att rengöra ytan noga (ju äldre yta, desto mer rengöring) och därefter lägga på en etsande grundfärg, ofta kallad "syragrund" vilken biter sig fast i zinkytan.

När det gäller företag som förzinkar så kan man hitta dem genom en snabb sökning på Internet. Man använder sökord som Förzinkning och/eller ytbehandling så "poppaqr" det upp flera företag. Ett exempel är Ytcenter i norra Stockholm.

Jim Lundberg

Nackdelen med zink - oavsett om det är el- eller varmförzinkning - är att färg fäster dåligt. Zinket bygger upp en oxidhinna som skyddar underliggande metall mot korrosion, men som även ger dåligt fäste åt färg och lack. På bilden ett stuprör som inte vill behålla färgen.

Vill man få färgen att fästa på zink så måste ytan rengöras noga och därefter lägger men på en etsande grundfärg som innehåller syra. Denna biter sig fast i zinkytan. Även bra till aluminiumdetaljer som också bygger upp oxidskikt.

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206