Classic Motors nya projektbil, del 3
1 kommentar
mali: fjädrar vad svårt det är
Skruvar är ofta behandlade med zink - antingen elförzinkade eller varmförzinkade.
Fråga: Fördelar och nackdelar med elförzikning samt finns det några firmor kvar som gör detta åt privatpersoner i Mälardalen? Tacksam för svar.
Mvh
Erik Troedsson
Svar: Elförzinkning innebär att man genom en elektrolytisk process lägger på ett tunt lager zink utan på en annan metall, vanligtvis stål, för att skydda mot rost. Andra alternativet är varmförzinkning, även kallat varmgalvanisering. Här rengör man detaljen som ska rengöras ytterst noga och sedan doppar man den i smält zink vilket innebär drygt 400 grader.
Varmförzinkning ger ett tjockare skikt och därmed ett bättre rostskýdd och man ser det bland annat på bro- och vägräcken, lyktstolpar och skruvar som ska sitta utomhus. Nackdelen med varmförzinkning är dels uppvärmningen som kan få detaljen att slå sig och eventuell härdning kan löpa ur så detaljen blir mjukare.
Elförzinkning värmer inte upp detaljen men ger ett mycket tunnare skikt som skyddar sämre (kortare tid) mot rost. Det finns två nackdelar med elförzinkning. Om detaljen är härdad så måste den värmebehandlas direkt efter förzinkningen. Detta beror på att det bildas väte under processen som vill tränga in i ytan på metallen och det kan leda till att det bildas små sprickor i ytan som sedan kan gå så djupt att detaljen, exempelvis en fjäder, brister.
Värmebehandlingen kallas väteutdrivning och går ut på att man låter den förzinkade detaljen ligga i en ugn med cirka 200 grader under ett antal timmar för at driva ut vätet. Detta ska en ytbehandlingsfirma ha koll på, men man bör säga till att den ska väteutdrivas om man misstänker att detaljen är härdad.
Den andra nackdelen, som gäller både el- och varmförzinkning, är att zink reagerar med syret och vattnet i luften vilket leder till att det bildas ett oxidskikt utanpå zinket. Detta kallas passivering och är anledningen till att zinket är så bra på att skydda mot rost. Men detta yttre skikt leder till att lack inte fäster så bra. Alla som testat med att måla/lackera exempelvis ett förzinkat stuprör har säkert upptäckt att färgen flagnar efter en tid. Detta går dock att lösa genom att rengöra ytan noga (ju äldre yta, desto mer rengöring) och därefter lägga på en etsande grundfärg, ofta kallad "syragrund" vilken biter sig fast i zinkytan.
När det gäller företag som förzinkar så kan man hitta dem genom en snabb sökning på Internet. Man använder sökord som Förzinkning och/eller ytbehandling så "poppaqr" det upp flera företag. Ett exempel är Ytcenter i norra Stockholm.
Jim Lundberg
Nackdelen med zink - oavsett om det är el- eller varmförzinkning - är att färg fäster dåligt. Zinket bygger upp en oxidhinna som skyddar underliggande metall mot korrosion, men som även ger dåligt fäste åt färg och lack. På bilden ett stuprör som inte vill behålla färgen.
Kom in i diskussionen
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Hej!
Jag har nyligen elgalvat två bottenlänkarmar till Husqvarna 120 cc 1953. De mellanstora och små firmorna brukar kunna göra småjobb för någon hundring om det är väl rengjort.
Man kan välja mellan BLÅ - GUL - SVART färg.
BLÅ är den vanliga zinkfärgen som vi är vana vid.
GUL är en nyans som man inte sällan ser på en del möbelbeslag.
SVART blir ganska svart och ses också ofta på möbelbeslag.
Kollar man på ytbehandlingsfirmor så kan man se att dom är duktiga på "långa serier". Jag frågade lackeraren - han sa "gå in o fråga - dom kan knappast göra något värre än att kasta ut dig om dom inte vill ha småkunder".
Jo jag märkte att olika branscher har olika tidsuppfattning - i detta fallet frågade dom ifall det var bråttom - nä sa jag, kan det vara klart om en månad... nä bråttom var tydligen att få det fixat samma dag...
Ingvar, Borås
Hej Ingvar! Jag fick några pinnskruvar elförzinkade på ett företag när jag var där för att lämna in gods åt min dåvarande arbetsgivare.

Det satt en kille och körde zinkbaden när jag kom så han najade fast mina skruvar i koppartråd och hängde dem i badet medan jag tittade på. En kopp kaffe senare kunde jag åka med de nyzinkade skruvarna. Hann knapp fatta vad som hände