Trottel till Amalförgasare

Fråga: Har en JB-motor på 48 cc med en AMAL 308/1 förgasare, men saknar trotteln. Invändiga diametern i trottelhuset är 13,2 mm. Kan den eventuellt finnas att köpa hos er? Kan kanske finnas en trottel från en annan förgasare som passar? Eventuellt kan jag tänka mej att köpa en komplett förgasare, invändiga diametern på insuget 12 mm.

Tack på förhand.

Mvh

Göran Eriksson

 

Svar: JB 48-motorn fanns med två olika förgasare. Antingen engelska Amal 308 eller med tyska Bing 1/8/22. Den senare syns på den översta bilden. Men i stort sett vilken förgasare som helst med 8 mm borrning (om du vill köra standard) fungerar – bara den passar på insuget. Bingförgasaren har en fiberbussning i klämfästet som dels förminskar hålet ner till 12 mm, men som även minskar värmeledningen från cylinder till förgasare för att förebygga ånglås.

Kolla med Rösebäckens Cykel & Motor om de kan ha en trottel – eller lämplig ersättningsförgasare. Amal 308-förgasaren hade två olika trottlar med olika skärning i nederkant, men jag vet inte vilken som är rätt på JB:n och vilken skillnad det blir på funktionen.

Jim Lundberg

Trottel till Amalförgasare
JB-motorn har en 12 mm rund pip till insuget där en förgasare med motsvarande diameter på hålet ska sitta med ett klämfäste.
Trottel till Amalförgasare
Amal 308-förgasaren finns med två olika trottlar – 308/037 och 308/054, men den enda som nämns i reservdelslistan är trotteln med nummer 308/037 – den men en större skärning.
Rulla till toppen