Årsmodell på Fram King moped

Marcus Fram King. Ser ut att vara en blandning av flera olika mopeder.

Årsmodell på Fram King moped

Publicerad

Fråga: Vilken årsmodell kan det vara på denna Fram King Clipper? Ser nyare ut än 1970. Hur länge såldes denna modell?

Marcus Nilsson

 

Svar: Jag tror att din moped är ett hopplock av olika mopeder. Stommen i det hela ser ut som en Fram King Comet (gaffel, ram & motor) från början/mitten av 60-talet. Skärmarna med sin kantiga form samt bakre skärmstaget ser ut att komma från en MCB Compact och baklampan från en Puch Dakota före 1975. Vill du veta årsmodellen på motorn så brukar den vara etsad på sidan av vevaxeln med månad och år.

Har tyvärr inga uppgifter på hur länge Clipper eller Comet tillverkades. Man får kika på daterad reklam och se när modellerna inte finns med längre.

Jim Lundberg

Uppdaterad 2021-02-16: Gunnar Skogehall har en Clipper och meddelar följande:

Såg på Classic Motors frågesida att du fått en fråga om årsmodell på en hpd-Fram King Clipper. Det är inte en Comet, syns på bakre rambryggan.Clippern byggdes mellan 1964 - 1970.

Du har helt rätt i att skärmar mm inte är original.

Mvh

Gunnar Skogehall, Bergsbrunna

Som har en Clipper i originalutförande

 

 

 

 

 

Vevaxel till Zweirad Union/Victoria EM50-motorn. På sidan av vevskivan har man etsat in tillverkningsmånad och år. Denna vevaxel är då tillverkad i februari 1963. För att se detta måste motorn klyvas.
Sen är ju detta ingen garanti för att mopeden är av samma årsmodell - eller ens motorn. Både motor och vevaxel kan ju vara utbytta på 50+ år. Men det ger ju en fingervisning.

I botten av hastighetsmätaren finns en liknande märkning med månad och årtal. Men precis som med vevaxeln så är det bara säkert när mätaren är tillverkad.

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nyrenoverad Sachsmotor som vägrar starta

12 kommentarer

Bengor: Hej igen ! Donald: Hittills har vi enbart diskuterat tändsystemet med avseende på timing. Samt att du i din fråga nämner att den får bensin. Det finns i huvudsak 3 egentlige 4 saker som krävs för...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206