Årsmodell på Fram King moped

Fråga: Vilken årsmodell kan det vara på denna Fram King Clipper? Ser nyare ut än 1970. Hur länge såldes denna modell?

Marcus Nilsson

 

Svar: Jag tror att din moped är ett hopplock av olika mopeder. Stommen i det hela ser ut som en Fram King Comet (gaffel, ram & motor) från början/mitten av 60-talet. Skärmarna med sin kantiga form samt bakre skärmstaget ser ut att komma från en MCB Compact och baklampan från en Puch Dakota före 1975. Vill du veta årsmodellen på motorn så brukar den vara etsad på sidan av vevaxeln med månad och år.

Har tyvärr inga uppgifter på hur länge Clipper eller Comet tillverkades. Man får kika på daterad reklam och se när modellerna inte finns med längre.

Jim Lundberg

Uppdaterad 2021-02-16: Gunnar Skogehall har en Clipper och meddelar följande:

Såg på Classic Motors frågesida att du fått en fråga om årsmodell på en hpd-Fram King Clipper. Det är inte en Comet, syns på bakre rambryggan.Clippern byggdes mellan 1964 – 1970.

Du har helt rätt i att skärmar mm inte är original.

Mvh

Gunnar Skogehall, Bergsbrunna

Som har en Clipper i originalutförande

 

 

 

 

 

Årsmodell på Fram King moped
Årsmodell på Fram King moped
Årsmodell på Fram King moped
Årsmodell på Fram King moped
Vevaxel till Zweirad Union/Victoria EM50-motorn. På sidan av vevskivan har man etsat in tillverkningsmånad och år. Denna vevaxel är då tillverkad i februari 1963. För att se detta måste motorn klyvas. Sen är ju detta ingen garanti för att mopeden är av samma årsmodell – eller ens motorn. Både motor och vevaxel kan ju vara utbytta på 50+ år. Men det ger ju en fingervisning. I botten av hastighetsmätaren finns en liknande märkning med månad och årtal. Men precis som med vevaxeln så är det bara säkert när mätaren är tillverkad.
Rulla till toppen