Blåsa i insuget på Husqvarna Novolette

Kolv till påhängsmotorn Kuli - en av få mopedkolvar med en kolvring längst ner.

Blåsa i insuget på Husqvarna Novolette

Publicerad

Fråga: Hej. Jag skrev för en tid sedan om min Novolette som inte startar. Nu har jag provat att blåsa in i insuget med kolven i ÖD. Då blåser det ut igenom avgasporten, borde inte den blockeras av kolven i detta läge?

Pehr Zedig

 

Svar: Eftersom kolven (på denna motor) inte har någon kolvring längst ner så bygger tätningen mellan kolv och cylinder på den hyfsat tajta passningen som råder mellan dessa. Men helt tätt blir det inte och om man blåser i insuget med kolven i topp så kan det mycket väl pysa ur utblåset. Det är normalt.

Huvudsaken är att kolvens undre kant inte syns om man kikar in genom utblåset. I så fall kan det vara någon som varit på kolven med en bågfil och sågat av den i underkant. Det är en variant på temat "jack" och "lucka" – man sågar helt sonika av hela kolven istället för att enbart göra ett urtag mitt för insuget.

Metoden att blåsa i insuget används när man vill kontrollera att packboxarna inte läcker.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Koppla in instrumentpanel på Yamaha DT 50 MX

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Emil! Det du behöver är en givare till tempmätaren men eftersom en vattenkyld motor går svalare än en luftkyld så skulle en givare från DT 125 visa överhettning när din DT 50 har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206