Montera kickstart på Saxonette?

Saxonettmotor med pedaler.

Montera kickstart på Saxonette?

Publicerad

Fråga: Kan man montera kickstart på en Saxonette automat med snörstart? Den heter 50/AML. Vad behövs i så fall för delar?

Tacksam för svar

MVH Yngve

 

Svar: Saxonettmotorn med dragstart är nästan tom invändigt. Men Saxonettmotorn fanns ju även med pedaler där man kunde trampa igång motorn – precis som de med vanlig växellåda. Men Sachsmotorerna är ju väldigt lika i blocken och det är möjligt att man kan plocka ihop en motor med hjälp av delar från andra Saxonettemotorer. Det krävs även en startanordning i transmissionskåpan som påverkar centrifugalkopplingen så att denna kan dra runt vevaxeln vid start.

Men mer än så kan jag inte komma med. Är det någon som kan berätta för Yngve om detta är möjligt och hur det går till? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

I Saxonettemotorn med trampstart sitter det, förutom pedalaxeln, en kedjetransmission som för över pedalkraften till koppling och vevaxel.

Saxonettmotorn med drag/snörstart är nästan tom invändigt. Men går det att få dit kick eller pedaler?

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Koppla in instrumentpanel på Yamaha DT 50 MX

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Emil! Det du behöver är en givare till tempmätaren men eftersom en vattenkyld motor går svalare än en luftkyld så skulle en givare från DT 125 visa överhettning när din DT 50 har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206