Sommarstart i Ånnaboda

Så är det för Birgitta Gold och Kenth Gryth:

– Det är nog tolfte eller trettonde året vi är här, vi brukar starta sommaren med Ånnaboda, sa Birgitta, samtidigt som förmiddagsfikat åkte upp på campingbordet bakom Citroën 2CV:n.

Redan tidigt på lördagens morgonkvist fyllde klubbparkeringarna på med finbilar. Vissa var tidigt ute och rullade upp till Kilsbergen redan på fredagen: till exempel flera ur Campingveteranerna och inte minst alla säljarna som började packa upp de potentiella fynden. För de mest fyndhungriga snokade förstås runt med ögon, näsa och fingrar nere i backarna och lådorna redan på fredagskvällen. Å andra sidan släppte inte alla säljare till utan väntade med att packa upp tidigt på lördag.

Medan Lasse Lindström, i sedvanlig vit overall och med sändare på ryggen, vant berättade om både sina egna och de utställda bilarna var det bara att gå runt och njuta av alla utställda fordon – eller att skita ned fingarna uppe på marknaden.

Bekant från Classic Motors senaste dvd var Stig Larsson som hade med sig frun Eivor och passagerarna Jan och Ingalill Henriksson. De kom inrullande i Stigs Sunbeam Rapier 1960 som nu dessutom fått ekerfälgar. Och bilhjälmarna satt på plats.

Inte långt från Rapieråkarna njöt Kent och Berit Wilhelmsson av solen bredvid Olds Super 88:an från 1958 som dessutom hade en britt på släp: en Safari-husvagn från sextiotalets början. Kent har lagt många timmar på att få vagnen i skick igen, nu med personliga detaljer som lack matchad mot bilens kulör på ett ovanligt smakfullt sätt. Undra bara hur den såg ut i original?

Vid Classic Motors tält stod två bilar som tävlade om uppmärksamheten: den ena blank och fin och den andra – ja, den har i alla fall varit blank &

I en lada inte långt från Ånnaboda hade Jaguar Mk II:an stått länge och väl i sällskap med ett försvarligt gäng svalor, om man ska döma från avlagringarna. Bredvid stod en 1932 års Rockne, systermärke med Studebaker, men Jaggan vann nog uppmärksamhetstävlan.

Självklart ordnades Concours de charme, där fina bilar och charmiga besättningar visade upp sig för att övertyga juryn från Classic Motor. Efter överläggningarna stod Marie och Bosse Larsson som vinnare tillsammans med den dovt V8-mullrande Vedetten. Tvåa kom Birgitta Nyblom och Gunilla Pettersson i Volvo PV och trea blev Sune och Lillian Pettersson, även de i Volvos kutrygg.

Ett fylligare reportage med fler bilder kan du läsa i nummer 8/2007 av Classic Motor.

Av: Text: Björn Meyer Foto: Rickard Wolrath, Jim Lundberg, Björn Meyer, Thomas Sjölund

Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda

Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda Sommarstart i Ånnaboda

Rulla till toppen