Aros Motorveteraner får stipendium

Det ena av 2010 års stipendier om vardera 5 000 kronor har tilldelats Aros Motorveteraner i Västerås för forskning kring, och restaurering av en 1-cylindrig motor konstruerad av Gustaf Erikson cirka 1901. Motorn kan ses som en efterföljare till de experimentfordon som Erikson byggde i Surahammar från 1897, och som en föregångare till de Vabis-bilar som senare tillverkades i Södertälje. Motorn satt ursprungligen i en mindre bil men användes från 1917 till mitten av 1940-talet för att driva en vedkap. I mitten av 1990-talet räddades den till eftervärlden av några av klubbens medlemmar. Efter ingående forskning om motorns ursprung har en arbetsgrupp restaurerat motorn som nu går visa upp i körbart skick. Motorn kommer att visas upp på Elmia i påsk, men kan du inte hålla dig till dess finns ett klipp på motorn i drift på Youtube.

Aros Motorveteraner är en aktiv klubb och har bland annat fått ”Jay Lenos pris” för bästa fordon, deras eldrivna ASEA-lastbil. I samband med den prisutdelningen inviterades till Jay Leno och för ett par veckor sedan var elva man från det 14 man starka renoveringsgänget över till USA. Förutom Lenos privata samling med cirka 240 fordon passade gänget även på att besöka åtta bilmuseer.

Det andra stipendiet tilldelas Jan Ströman för långvarig och ingående forskning om svenska karosseritillverkare. Resultatet publicerades i boken ”Svenska karosserimakare” som behandlar många svenska karossmakare från 1900-talets första hälft. Boken är resultatet av ett ingående forskningsarbete som inleddes för mer än 50 år sedan. Bildmaterialet är mycket omfattande och visar allt från mer vardagsbetonade karosser till otroligt vackra och påkostade skapelser på chassin från exempelvis. Minerva, Packard, Rolls-Royce och Mercedes-Benz. Lyckligtvis har en del av dessa vackra bilar överlevt.

Aros Motorveteraner kommer att få sitt stipendium i samband med Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia-mässan i Jönköping.

Jan Ströman får sitt på Motorhistoriska Dagen 6 juni, då det delas ut i Vinterviken i Stockholm.

Stipendiaterna har handlat helt i Bertil Lindblads anda. För honom var motorhistorisk forskning, gärna in i minsta detalj, minst lika viktig som att bevara och renovera bilar och motorcyklar.

Aros Motorveteraner får stipendium
”Svenska karosserimakare” som behandlar många svenska karossmakare från 1900-talets första hälft och är resultatet av ett 50 år långt forskningsarbete.
Rulla till toppen