Volvo Duett fyller 60 år

Historien tog sin början sensommaren 1949 då tillverkningen av det lätta varubilschassit 445 startade. Den motsvarade PV 444 i storlek och pris, samt hade många gemensamma delar. De levererades till olika karosseriföretag i Sverige som sedan byggde dem klara efter kundernas önskemål.

Volvo mättade emellertid ganska snart sin egen marknad och i början av 1952 fann man sig stående med 1500 445-chassier som redan borde varit sålda.

-Bygg en egen skåpvagn, blev Volvochefens Gabrielsson order och så föddes Volvo Duett.

På 15 månader konstruerades den nya modellen och den 4 juli 1953 levererade det första färdiga exemplaret, en PV445 DH, till beställaren, tillika Volvochefen chefen själv, Assar Gabrielsson.

Den fick det vitsiga namnet Duett som betecknade att den var två bilar i en. Eller BilEN som är TVÅ, som det hette i broschyren. Duetterna såldes som leveranschassi, herrgårdsvagn, skåpvagn eller som personherrgårdsvagn.

Volvo Duett var den sista rambyggda personbilen från Volvo och behöll sitt utseende av sent 1940-tal ända fram till den slutade tillverkas 1969, fast det sista året gick modellen inte att köpa i Sverige då Volvo valt att inte moderniserad den så att den klarade av de nya krockkraven.

Den sammanlagda produktionen nådde strax över 97 000 bilar och räknar men med leveranschassierna är totalsiffran 101 492 Volvo Duetter.

Volvo Duett fyller 60 år
Bilen som är två – därav namnet Duett.
Volvo Duett fyller 60 år
Jodå, det går att lasta väldigt mycket i en Volvo Duett – till och med en bastuba sväljer den utan problem.
Scroll to Top