Fredagsfilmen: Ta bort rost med aluminiumfolie!

I förra Fredagsfilmen användes melass som rostborttagare – här är det aluminiumfolie med en skvätt Coca-Cola! Personen i filmen påstår att aluminiumfolien inte är hård nog för att repa kromet, men tillräckligt hård för att putsa bort rosten. Det är kanske inte den korrekta förklaringen.

Rost är väldigt hårt – mycket hårdare än aluminium, vilket gäller de flesta metalloxider. Rost, eller järnoxid som det egentligen heter, används bland annat som polermedel. Slipvax med rödbrun färg innehåller ofta rostpulver som aktiv substans. När man drar den mjuka aluminiumfolien över rosten fastnar rostpartiklar i folien och den förvandlas till en poleringsduk.

Coca-Cola är en beprövad rostborttagare (innehåller små mängder fosforsyra) och påskyndar nog processen något. Men det fungerar med enbart aluminiumfolie och lite vatten också.

Här nedan har undertecknad testat med folie och lite vatten på Classic Motors projektbil – en Chevrolet Bel Air från 1955 som har 45 års rost på stötfångarna. Efter några sekunders putsning med aluminiumfolie blev det så här:

Fredagsfilmen: Ta bort rost med aluminiumfolie!
Vår Chevrolet har inte blivit putsad på 45 år och så här ser bakre kofångaren ut.
Fredagsfilmen: Ta bort rost med aluminiumfolie!
Efter bara några sekunders putsning med aluminiumfolie (och några droppar kranvatten) så blev det så här blankt! Repor och skador försvinner givetvis inte, men rosten försvinner snabbt.
Scroll to Top