Styrkeprov för riktiga veteraner

Från början var rallyt ett norskt initiativ som togs på 1980-talet. Sen dess har svenska och danska veteranbilsklubbar anslutit, och Styrkeprovet körs nu alternerande i Norge, Sverige och Danmark.

I år var det Sveriges tur, och hos oss är det Automobilhistoriska Klubben som svarar för arrangemanget. Det var Styrkeprov nr 32 som kördes, denna gång i Skåne med start och mål på Örenäs slott utanför Landskrona. Cirka 30 bilar från vardera deltagarlandet var anmälda, totalt 89 veteraner. De äldsta var en Oldsmobile Curved Dash från 1903 och en Cadillac från samma år, båda med encylindrig motor. Ett trevligt inslag var att så många av deltagarna uppträdde i tidstypiska kläder.

Styrkeprovet visar upp en provkarta på bilens utveckling under dess tidigaste år. Att få bilar att fungera i 1900-talets början var en sport för välbeställda tekniknördar. Lite senare fick bilen en nyttofunktion, men bilkörning var fortfarande en uppgift för specialister. Exempel kan vara de Cadillacbilar, som sattes i taxitrafik i Stockholm mot 1910. Kring 1920 hade bilen blivit en tillgång för gemene man.

Rallyrundor på några mil kördes både fredagen den 1 augusti och lördagen den 2 med goda möjligheter för publik att studera veteranerna både vid starterna, vid målgångarna samt vid lunchuppehållen på ett par timmar i Röstånga och Höganäs. Rallyvägen passerade bland andra en del av tävlingsbanan från Sveriges Sommar Grand Prix 1933 med krävande backar. Men driftsäkerheten var hög med bara ett fåtal mindre mekaniska fel som hejdade framfarten.

Det här är bilar av en typ som vi mestadels får se på museum, stillastående sedan åratal. Att nu få se sådana veteraner i full aktion på landsvägen ger en helt annan upplevelse, och deras ägare gör en beundransvärd motorhistorisk insats genom att hålla dem rullande.

Text & foto: Lars P Hedner

Styrkeprov för riktiga veteraner
Cadillac 1909 från Norge med tidstypiskt klädd besättning på väg i det skånska landskapet
Styrkeprov för riktiga veteraner
Familjen Hans Eriksson från Lund kommer här i Ford T 1913. Men dottern Lovisa körde själv, i en Citroën 5 CV 1922.
Styrkeprov för riktiga veteraner
Bugatti Typ 23 1925 kom från Norge
Styrkeprov för riktiga veteraner
Dansk Chrysler G 70 från 1925
Styrkeprov för riktiga veteraner
Eleganta besättningar i tidstypiska kläder
Scroll to Top