Första Batmobilen

Mest känd av alla Läderlappens, eller Batman som han numera kallas även i Sverige, är George Barris skapelse som användes i TV-serien från 1965 och framåt.

Den bil som är till salu av Heritage Auctions är lite äldre. Från början var det en Oldsmobile 88 från 1956 med den kraftfulla 324 Rocket-motorn. Den började byggas 1960 av Forrest Robinson och Len Perham, och blev klar 1963.

Forrest använde den först som bruksbil, men All Star Dairies hyrde den, målade om den och använde den i sin reklam som en Batmobile med tillåtelse av DC Comic Books som ägde Batmans varumärke.

Detta är den äldsta kända officiella Batmobilen och den ”pensionerades” 1966. Då såldes den för 200 dollar och hamnade med tiden i en lada där den stod i omkring 50 år innan den återupptäcktes och renoverades till sin forna glans.

Den 6 december ska Heritage Auctions auktionera ut den och öppningsbudet är bestämt till 90 000 dollar. Redan nu spekuleras det om att slutbudet lär hamna i trakterna 500 000 dollar.

Länk: Heritage Auctions

Första Batmobilen
En rejäl fena, inspirerad av de tecknade exemplaren av Läderlappens/Batmans bilar. Instrumenteringen är ganska spartansk eller är det så att alla förmodade märkliga egenskaper manövreras av väl dolda knappar?
Scroll to Top