Nostalgi: hjälpmotorn Za-zooom!

Någon som kommer ihåg ”hjälpmotorn” Za-zooom? Jag hade en sådan motor när jag var liten en gång på det glada 1960-talet. Motorn hängde man på sin trampcykel som i ett huj förvandlades till en vrålande motorcykel – nästan…

Den lilla motorn drivs med två 1,5 voltsbatterier som sitter innanför en lucka på höger sida. Med den röda ratten på vänster sida kan man öka varvtalet – eller rättare sagt: frekvensen på smattret. Motorn driver ju ingenting utan är bara en ”ljudapparat”. Fast det spelar ju ingen som helst roll för en liten unge med trampcykel!

Tyvärr så är min Za-zooom väldigt tyst i dagsläget. Två batterier stoppades i och med darrande hand (nästan) vred jag på den röda ratten som har markeringarna ”Off”, ”Idle” (tomgång) och något mer som tyvärr inte går att läsa numera. Fast motorn förblev knäpptyst. Jag har ett svagt minne av att det sitter en reostat (trådlindat vridmotstånd) innanför ratten och en elmotor med någon slags ”propeller” som trummar mot ett membran som i sin tur åstadkommer knattret. Någon av dessa verkar strejka.

Det får bli en motorrenovering framöver – jag är nyfiken på hur den lät!

Nostalgi: hjälpmotorn Za-zooom!
Za-zooom! The sound of power! Det är inte undra på att man vill veta hur den låter. Sist jag hörde den satt den på min lilla trampcykel. Det var på den tiden då killarna i Beatles fortfarande höll ihop och Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrison fortfarande var i livet.
Nostalgi: hjälpmotorn Za-zooom!
Med två stycken R20 1,5-voltsbatterier innanför luckan ska Za-zooom-motorn knattra högt och ljudligt. Fast inte just denna motor som höll tyst vid provet.
Rulla till toppen