Borgward åter i Bremen

I Sverige var Borgward ett vanligt bilmärke under 1950-talet. Efter Borgwardkoncernens konkurs 1961 dalade märkets popularitet och har mer eller mindre fallit i glömska hos allmänheten.

Förra året meddelade Christian Borgward, sonson till grundaren Carl F W Borgward, att märket skulle återuppstå. I juli i år påbörjades serieproduktionen i Kina och redan har omkring 15 000 bilar tillverkats av SUV-modellen BX7.

I dag, den 26 oktober, hölls Borgward Group AG en presskonferens i Bremen, Borgwards gamla hemstad. Under presskonferensen meddelades att Borgward kommer att bygga en ny fabrik i Bremen och omkring 10 000 bilar om året planeras att byggas. Bilarna kommer att vara helt eldrivna och de första exemplaren ska vara klara redan 2018.

Att fabriken hamnar i Bremen beror inte bara på att de valt med hjärtat utan också på stadens förutsättningar med bland annat en av Tysklands största exporthamnar.

En blinkning till det förgångna kunde också skönjas vid valet av plats för presskonferensen, det var i Bremens rådhus som Carl Borgward fick lämna ifrån sig sitt livsverk. Likaså fick Borgward Group AG motta Bremens nycklar under presskonferensen, en gest som kanske syftar på att Bremens stadsvapen brukade finnas i rattcentrum på Borgward.

-Det känns mycket glädjande att märket återuppstått, och ännu mer glädjande att de väljer att bygga en fabrik just i Bremen. Carl Brogward var en mycket tekniskt intresserad människa och för oss entusiaster är det därför roligt att de nya ägarna är måna om att föra hans arv vidare genom att tillverka tekniskt avancerade bilar, säger Claes Jägevall, ordförande i Svenska Borgwardklubben.

Borgward åter i Bremen
På presskonferensen tillkännagavs att Borgward ska bygga en ny bilfabrik i hemstaden Bremen. Från vänster: Martin Günthner, näringslivsansvarig i Bremenregionen, Christian Borgward, sonson till märkets grundare Carl Borgward, samt Ulrich Walker, VD för Borgward Gruop AG.
Borgward åter i Bremen
Borgward BX7 kommer att byggas i Bremen. Första exemplaren av SUV-modellen är planerad att bli klar 2018, och då som en helt eldriven bil.
Scroll to Top