Akta hunden i värmen

Trots att alla vet om att hundar är värmekänsliga så dör det många hundar varje år som varit instängda i varma bilar. Det finns flera fällor som man kan gå i. Här är några:

1. ”Jag ska bara vara borta en timme.En bil i solen kan på en halv timme bli så varm att hunden dör.

2. ”Jag ställer bilen i skuggan”. Solen rör sig och skuggorna likaså. Efter en stund kan bilen stå i fullt solsken.

3. ”Jag låter rutorna vara lite nervevade”. Det räcker oftast inte om inte bilen samtidigt står i total skugga.

Problemet med just hundar är att de saknar svettkörtlar som annars producerar kylande svett på kroppen. Hunden kan bara bli av med värmen via trampdynorna och genom andningsvägarna. Vi människor kan släppa ut värmen över hela kroppen och med svetten vi alstrar ökar kylningen rejält.

Hundar med kort nos är särskilt utsatta då de inte kan ”flämta” bort värme lika bra som hundar med lång nos. Även hundar med tjock päls är mer utsatta för hög omgivningstemperatur.

En faktor till är att veteranbilar oftast inte har lika bra isolering i karossen som moderna bilar. Värmen i plåten går alltså lättare/snabbare in i kupén i en äldre bil. Dessutom fungerar fönstren som ett drivhus. Solljuset passerar lätt genom glaset där det omvandlas till värme när det absorberas av bilens inredning. Men värmestrålning har svårt att passera genom glas så den energi som kom in i bilen i form av ljus har svårt att ta sig ut när den omvandlats till värme.

En hund som misstänks ha värmeslag ska omedelbart ges vatten och även kylas av på kroppen med svalt (inte iskallt) vatten och veterinär ska tillkallas då skadorna (inre organ) efter ett värmeslag kan visa sig efter flera timmar.

Akta hunden i värmen
Här mäter vi mot instrumentbrädan på samma bil. Här visar termometern 88,2 grader.
Scroll to Top