Ett förstående postverk

Ett förstående postverk

Vad har vi här då? En Aston Martin DB5. Kan det vara ett av de kanske mest omskrivna fordonen någonsin? Med all rätt kanske. Känd inte minst genom alla Bondfilmer, något avsnitt av Helgonet och i en rad dator- och tv-spel.

En parentes: Det pågår fortfarande produktion av Aston Martin DB5, se Classic Motor nummer 8 2020. Vad finns det alltså mer att tillägga om detta fordon? Inte mycket.

Vi lämnar därför denna 60-talsikon och ger oss i kast med det övriga det här konst­verket har att berätta.

På den lilla kanalön Jersey, inte mycket större än Fårö, kan man förledas att tro att det måste ha funnits en fordonsintresserad beslutsfattare på öns postverk. Varför gavs det 2005 annars ut en serie frimärken med klassiska fordon på? Jo, dels för att den brittiska bilistföreningen Automobile Association, AA, firade 100-årsjubileum, dels för att uppmärksamma det årliga evenemanget Jersey Motor Festival.

AA bildades för övrigt för att hjälpa bilister undvika polisens fartkontroller som ett svar på 1903 års nya regler kring bland annat hastighetsöverträdelser och vårdslös körning.

Den lilla ön, som ligger närmare Frankrike än Storbritannien, har cirka 100 000 invånare och där finns fyra motorklubbar som tillsammans arrangerar 90 evenemang per år. Ett paradis för den motorintresserade således, trots att ön har en högsta tillåtna hastighet på 65 km/tim, endast har en motorväg och en hastighetsbegränsning på 25 km/tim på majoriteten av vägarna. Det är ändå lite imponerande.

Det största av dessa evenemang är Jersey Motor Festival, eller Jersey International Motoring Festival som det också kallas.

I oktober varje år arrangeras också Jersey Rally där ett 80-tal bilar brukar delta. Då är det inte ovanligt att åskådarna får se bilar dra förbi i hastigheter överstigande 165 km/tim (80 mph) på slingrande allmänna vägar där hastighetsbegränsningen alltså normalt är 25 km/tim (15 mph).

På frimärkena i serien avbildas förutom denna Aston Martin även Citroën DS, Jaguar E-Type, MGB GT, Mini Cooper och Volkswagen Beetle.

Rulla till toppen