Värd att fira

Värd att fira

I mitt album ryms inte enbart frimärken med direkta bilmotiv. Där finns också personer knutna till fordonshistorien som Ettore Bugatti, Gottlieb Daimler och Henry Ford. Till dem kanske jag får anledning att återkomma, men nu vill jag nämna Carl Benz – mannen som anses ha uppfunnit bilen som vi känner den idag – för att uppmärksamma och högtidlighålla hans födelsedag som infaller den 25 november.

Carl Benz föddes 1844 och grundade 1883 Benz & Co. Rheinische ­Gasmotoren-Fabrik. Den 29 januari 1886 blev han först med ett patent på ett självgående fordon (patent DRP-37435: Fahrzeug mit Gasmotorenbetrieb), den så kallade Benz Patent-Motorwagen Nummer 1.

Vid sekelskiftet var hans företag världens ledande fordonstillverkare. Benz företag var självständigt fram till 1926 då det gick samman med Daimler Motoren Gesellschaft och bildade Daimler-Benz som idag heter Daimler AG.

Värt att notera är att hans hustru Bertha Benz var först med att ta en längre biltur. Det gjorde hon i augusti 1888 då hon, tillsammans med sina två söner och utan sin makes vetskap, körde cirka 104 km mellan Mannheim och Pforzheim i Benz Patent-Motorwagen Nummer 3. Hon ville hälsa på sin mor och samtidigt visa att bilen var lämpad för långfärder. Några dagar senare körde hon tillbaka. Den sträcka hon körde heter idag Bertha Benz Memorial Route.

Under turen löste hon flera bilrelaterade problem. Hon kan därmed sägas vara den första testföraren. Vid ett av hennes stopp anlades vad som anses vara världens första bensinstation.

Det tyska postverket gav 1936 ut två frimärken för att fira att bilen fyllde 50 år. På det andra avbildas, kanske inte helt oväntat, Gottlieb Daimler.

Rulla till toppen