Upplysningstid för Futurliner

De tolv Futurlinerbussarna byggdes ursprungligen till Parade of Progess som turnerade runt och visade upp nymodigheter. Det var både upplysning och underhållning i en tid då TV fortfarande var en nymodighet. Utställningen pågick långt in på kvällarna och då behövdes bra belysning. Ett sätt att sprida ljus var genom ljusramperna på talet till varje Futurlinerbuss.

Vi har tidigare följt plåtrenoveringen av ljusrampen till Futurliner #8 och nu ska belysningen kopplas in.

– Totalt handlar det om 36 lysrör. Sex grupper om fem i varje som lyser nedåt samt tre på varje sida som lyser upp texten ”Parade of Progress” på sidorna, förklarar Alf Thorell på Carel som kommer att dra kablarna och koppla in elen.

Richard Sommer, på Sommer Elteknik har sponsrat med alla elkomponenter till ljusrampen.

På Futurlinern kommer LED-lysrör typ T8 att användas. De har aningen större diameter men ett likartat utseende. Färgtemperatur blir med 840 Kelvin. Det ger ett vitare ljus än traditionella lysrör för hemmabruk, men brukar vara standard i skyltar och liknande. LED-lysrör underlättar även kabeldragningen då de varken behöver glimtändare, drosslar eller transformatorer.

Det för i sin tur med sig att rampen blir aningen lättare vilket känns tryggt då den 540 centimeter långa och 85 centimeter breda rampen i uppfällt läge är cirka fem och en halv meter ovanför marken.

– Jag har precis avslutat provmonteringen av lysrören och ska börja dra kablarna. Då passar jag även på att dra fram kablar till de fyra spotlightsen.

Det sitter två i varje ände av rampen och alla fyra sitter i avancerade fästen som gör att de går att rikta. Originalen var i så dåligt skick att nya kommer att tillverkas. Jarl Nilsson, 3Temp, som redan tagit fram en hel del ritningar till Futurlinern, arbetar som bäst på att ta fram ritningar även till riktmekanismen.

 FOTO: JOHNSSON POWER, Reprofoto och retuschering: Anders Mahlstedt/Motorphoto.com

Upplysningstid för Futurliner
Alf Thorell har monterat rampen i en karossvagga för att smidigt kunna arbeta på den. Längden är hela 540 centimeter.
Upplysningstid för Futurliner
Lysrören blir av LED-typ vilket gör att varken transformatorer, drosslar eller glimtändare behövs.
Upplysningstid för Futurliner
Kopplingsplinten är av modell större och kommer att renoveras.
Upplysningstid för Futurliner
Lysrören vinklas utåt när rampen hissas upp. I de två runda hålen kommer spotlightsen att sitta.
Upplysningstid för Futurliner
Här växer ritningen fram till till spotlightsen riktmekanism på ljusrampen.
Rulla till toppen