Nostalgi: Cykla säkert

Repstege för guldhamstrar? Nej, men snökedja till cyklar!

Nostalgi: Cykla säkert

Publicerad

Att cykla och åka moped på vintern kan vara förenat med vissa risker - men var detta verkligen en bra idé? Det handlar om en galvaniserad snökedja i stål som man sätter över cykeldäcket. Det går till på följande vis:

1. Man släpper ur luften ur däcket.

2. Sedan anpassar man antalet länkar så att kedjan går att trä över det tomma däcket.

3. Avslutningsvis så pumpar man däcket så att snökedjan kläms fast.

Frågan är hur den fungerar på olika underlag. Att den hjälper till att öka greppet på packad snö och kanske till och med is kan man säkert föreställa sig. Men hur fungerar stål mot bar asfalt? Och sitter kedjan varkligen kvar på däcket?

Någon som minns denna uppfinning. Någon som testat - någon som överlevt?

Kedjan träs över det tömda däcket. Efter pumpning av däcket spänns den fast. Hjulet behöver inte lossas från cykeln/mopeden. Men hur bra fungerade snökedjan?

On
Off

8 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Annan förtändning på Husqvarna Novolette efter cylinderborrning?

5 kommentarer

Bengor: Hej igen ! Erik A: Kanske jag skall förtydliga lite. Med kolvbultens offset menar jag att på vissa motorer är konstruerade så att man förskjuter kolvbultens centrum från kolvens dito och lägger...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206