Dela entusiastbilen

I dessa delningsekonomins tidevarv där bilpooler blir en allt vanligare företeelse (åtminstone i storstadsregionerna) är det inte konstigt att det även börjat dyka upp tjänster för delning av egendom. En av dessa tjänster heter CoOwnt.

Inte bara fordon
CoOwnt har tagit fasta på den över 100 år gamla samäganderättslagen och utvecklat en tjänst som reglerar samägandet av, till exempel, ett entusiastfordon. Att få till ett samägandeavtal är inte den enklaste sak i världen för en lekman och det är det som CoOwnt erbjuder.

– Vi har tagit juridisk expertis till hjälp och utvecklat tjänsten så att det ska vara enkelt för de som tillsammans vill äga något att komma igång, säger Roshan Pursharifi på CoOwnt.

Förutom det rent avtalsmässiga innehåller tjänsten också funktioner för att lägga in fordonsrelaterade kostnader så att alla delägare snabbt får en överblick över den gemensamma ekonomin. Givetvis finns också en kalender där delägarna kan boka bilen.

 

Dela entusiastbilen
Camping som förr i världen.

Samäger en campingbil
En av CoOwnts första kunder är Fero Orth, arkitekt på arkitektfirman Arkemi. Han samäger sedan i april förra året en Ford Tourneo tillsammans med några kamrater.

– Vi insåg att det skulle bli semester i Sverige under förra året och då var en campervan ett bra alternativ, men ingen av oss ville äga en egen. Vi undersökte möjligheterna att själva upprätta ett avtal mellan oss, säger han.

De kom då i kontakt med Roshan på CoOwnt.

– Det som är bra med deras tjänst är att man inte behöver ägna sig åt avtalsskrivning. Det har de redan gjort, säger Fero.

Kundanpassningar
Sedan Fero och hans kamrater klivit på tjänsten har det tillkommit en del funktioner.

– Vi har bett om några tillägg och det har fungerat bra, säger han.

Frågan är nu vilket fordon du skulle kunna tänka dig att samäga med några andra?

Klicka här om du vill läsa mer om tjänsten.

Dela entusiastbilen
Kanske är en gammal Voisin din drömbil. Äg den tillsammans med någon eller några.
Rulla till toppen