Turist på väg: Mack med anor från 1935

Turist på väg: Mack med anor från 1935

Publicerad

Mellan Storuman och Tärnaby i djupaste Lappland ligger sedan några år tillbaka en nostalgisk Essomack med motell. Originalet öppnade redan 1935 i lilla Slussfors vid E12:an.

Åker man runt i Lappland kan det bli långt mellan vattenhålen. Men mellan Storuman och Tärnaby längs E12:an i lilla Slussfors kan man både bo över och få sig något till livs. Men nostalgimacken är så mycket mer än Essokuriosa.

– Ja, vi har ju ett nostalgimotell också. Här har till och med Torbjörn Fälldin bott över, berättar innehavaren Christer Bergfors.

Fortfarande finns det plats för tio personer på motellet som är inrett i 1960-talsstil i en före detta lagård. Även macken har mycket kul från förr.

– Jag har kommit över en hel del prylar av en kille utanför Gränna.

Självklart finns det en Esso tankbil på nostalgimacken i Slussfors. En Scania från mitten av 1950-talet.

Självklart finns det en Esso tankbil på nostalgimacken i Slussfors. En Scania från mitten av 1950-talet.

Det är belamrat från golv till tak. Utanför står självklart en tankbil från Esso.

– Det är en Scania från mitten av 1950-talet som gått som plogbil i Norge. Det är ett skogsvrak jag fixat till. Tanken hittade jag i Arvidsjaur.

På andra sidan vägen står en annan lastbil.

– Det är en så kallad bryggarbil från Volvo. Den är rätt ovanlig. På det öppna flaket har jag ställt en Saab 93 från 1959, berättar Christer.

Några av Esso-prylarna har Christer hittat via en samlare i Gränna

Några av Essoprylarna har Christer hittat via en samlare i Gränna.

Hela stället är en hyllning till hans far som tvingades stänga macken redan 1968–1969.

Sedan Christer återinvigde för några år sedan har trafiken genom lilla Slussfors ökat med 300 procent.

– Ja, det har blivit riktigt populärt. Motorklubben från Lycksele är på väg hit, och jag får många besök från utlandet.

På vintern kommer hundspannsåkare och många är i trakten för att fiska.

– Det är det smalaste stället på hela Umeälven mellan Umeå och norska gränsen. Folk får bra med fisk här.

På nostalgimacken i Slussfors står det en ovanlig Volvo bryggarbil. På tippflaket har man placerat en Saab 93 från 1953.

På nostalgimacken i Slussfors står det en ovanlig Volvo bryggarbil. På tippflaket har man placerat en Saab 93 från 1959.

Essomacken och dess omgivningar är i högsta grad levande och Christer utvecklar och bygger ut, bland annat har det tillkommit ett nostalgikafé.

– Det blir i fars gamla magasin från 1930-talet. Han hade ju även handelsbod här. Jag ska även förbättra husbilsplatserna med el och latrintömning.

Christer låter hälsa att man kan få mer än fika här.

– På sommaren startar jag upp utegrillen med tillhörande bar. Och glöm inte skriva vi har jättestor loppis också, avslutar Christer.

Christer Bergfors har byggt upp en nostalgimack i lappländska Slussfors. ”Det är en hyllning till min far, som startade stället redan 1935”.

Christer Bergfors har byggt upp en nostalgimack i lappländska Slussfors. "Det är en hyllning till min far, som startade stället redan 1935".

ESSO NOSTALGIMOTELL

Adress: Byavägen 9, Slussfors

Telefon: 070-379 93 03

Hemsida: www.facebook.com/Esso Nostalgi Motel

Öppet: Alltid.

Fler utflyktstips hittar du i senaste Turist på väg.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Tomgångsjustering på NV Royal Blixt

2 kommentarer

Andercz: Den andra frågan har varit uppe många gånger, sök på BAKLAMPA, så får du många träffar, t.ex : http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20170407/varfor-brinner-baklampan-nar-man-blandar-av/

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206