125-åringen som lämnade museet och gav sig ut på vägen

Vill du se en av Sveriges absolut äldsta bilar på väg? Då ska du bege dig till Surahammar på nationaldagen.

Denna Vabis från 1903 tog sig från London till Brighton vid 102 års ålder.

På Sveriges nationaldag, tillika Motorhistoriska dagen, sker något ganska spektakulärt i Surahammar. MCHK Mälardalen med mc-museet Gyllene hjulet och Aros Motorveteraner kommer då att starta och provköra två fordonshistoriskt intressanta fordon.

Det rör sig om en Vabis från 1903 som Aros Motorveteraner fick fart på för ett flertal år sedan. Bilen deltog bland annat i rallyt London–Brighton som endast är öppet för bilar tillverkade 1905 eller tidigare. Vabis 1903 ägs av Surahammars kommun.

Än mer spektakulärt är att även en Vabis från 1897 kommer att köras. Det är den första svenska bilen med förbränningsmotor. Även denna har renoverats till körbart skick av Aros Motorveteraner. Vabis 1897 konstruerades av Gustaf Erikson för Surahammars Bruks AB. Fordonet ägs sedan 1930 av Tekniska museet som då fick det som en gåva av Surahammars Bruk.

Från museiföremål till fungerande fordon. Aros Motorveteraner kan ha gjort årets fordonshistoriskt viktigaste gärning.
Vill du ha en bild på den här bilen i rörelse? Åk till Surahammar på nationaldagen!

Vill du se dessa klenoder ta sig fram för egna maskiner ska du bege dig till Surahammar och mc-museet Gyllene hjulet den 6 juni. Programmet börjar klockan 11:00.

Rulla till toppen