Ur arkivet: Att leta efter en veteranbil

Vi kikar i det första numret av Signalhornet som senare kom att bli Classic Motor. Det kom ut i januari 1969 och där finns artikeln Att leta efter en veteranbil. Mycket nöje.

Signalhornet nummer 1 1969, sidan 3.
Signalhornet nummer 1/ 1969, sidan 3. Samma text som ovan, fast inskannad:

”Det är idag mycket svårt att finna en veteranbil, tillverkad före 1930. På grund av att intresset för gamla bilar har funnits i relativt många år. Och därmed har bilarna letats fram under årens lopp.

Men fortfarande göres fynd i ladugårdar och skjul företrädesvis långt ute i obygden. Att i en tidning som denna svara på en annons och på så sätt finna ett renoveringsobjekt har även det sin tjusning. Men tänk er, kära läsare, att Ni själva får ett tips av någon äldre person att det på ett visst ställe, fanns en bil, en gång av tidigt datum. Om tid och resurser finns är det ett sant nöje och ta reda på om bilen finns kvar.

Själv hade jag för någon tid sedan ett hett tips på en Hudson av årgång 1921. Mannen som tipset kom ifrån hade bott granne med bilägaren en gång i tiden. Och då vid flera tillfällen stått och beundrat fordonet. Eftersom det var semester och gott om tid så åkte vi gemensamt till platsen. När vi kom fram, ca 10 mil hemmifrån, så mötte oss en stor besvikelse. Bara några dagar tidigare hade den gamle mannen kört bilen, för egen maskin, till en sophåla och där lämnat dyrgripen vind för våg. Det fanns en liten gnista av hopp att bilen i alla fall fanns kvar, så vi for till sophålan. Där mötte oss besvikelse nummer två. Ingen veteranbil inom synhåll. Många frågor ställdes inom oss. Var fanns bilen? Var den nedgrävd och övertäckt av avfall? Svaret på dessa frågor lär antagligen aldrig komma fram.

Den gången gick det inget vidare men ett ihärdigt sökande kan ge utbyte. Oftast förekommer det att f. d. bilägare har delar kvar t. ex. motor eller hjul, från någon bil. Och dessa kanske man själv inte behöver. Men däremot finns det ibland någon, som renoverar en bil, som söker med ljus och lykta efter dem. Tänk mer än gärna på det och hjälp våra likasinnade.

Om man finner en veteran, vad är den värd? Priset är ett mycket svårt kapitel ty många gånger förekommer det fantasipriser. Ägaren har hört talas om att det betalas bra för gamla bilar och motiverar med en hörsägen om någon som fått bra betalt. Den mannen tänker vi då inte på, om skicket var det samma.

För man måste räkna på vad bilen kommer att kosta färdigrenoverad. Inköpspriset är ofta det lägsta.

Till slut ett tips: Hittar Ni en gammal bil, som ägaren vill sälja, köp den då med en gång och försök få hem den snarast, ty annars kan ägaren ångra sig och därmed Din dröm gå upp i rök.”

Alf Johnson

Rulla till toppen