Smörja hjulbultar

Fråga: Antar att jag är som dom flesta så instruktionsboken till bilen blir väl inte sönderläst men eftersom jag letade däcktryck blev jag att läsa i instruktionsboken och fann då denna mening ”Hjulbultarna får under inga omständigheter smörjas” och bilen ifråga är ingen veteran utan en VW LT35 buss från 2006.
Tyckte ämnet var intressant eftersom som jag i hela mitt liv smörjt lite lagom på bultarna blir man lite nyfiken över varför man inte skulle göra detta.
Hur ser det ut rent historiskt?
Smörja eller inte smörja det är frågan!

Mats

Svar: Jag har ställt frågan till några gamla mekaniker och de menar att historiskt har de brukat smörja hjulbultarna, men sparsamt. De har dock inga belägg för det utom sin egen erfarenhet. Kollar jag i den äldsta instruktionsboken i min ägo, för Saab 95 1961, nämns inget om smörjning. Jag har bläddrat igenom några av mina nyare instruktionsböcker och inte ens i den nyaste, för Audi 100 1989, nämns något om att smörja hjulbultarna. Å andra sidan skriver ingen heller om att man inte ska smörja dem heller. Läsare som har en teori eller kunskap i ämnet – lämna en kommentar nedan.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen