Så slipper du imma på visir och glasögon

Du behöver handdiskmedel, men även tvål och liknande fungerar. När undertecknad var liten (60-talet) och låg i badkaret med mitt cyklop upptäckte jag att imman försvann om man hade på lite av skummet från bubbelbadet på insidan av cyklopet och gnuggade in det (dykare har en äckligare metod…). Det visade sig även fungera med schampo, tvål eller diskmedel (ej maskindiskmedel! =Frätande)

När man kör tvåhjuling vintertid så får man klä sig därefter. Även om man kör något så långsamt som en moped kan den kyliga luften besvära oskyddade ögon så ett par glasögon eller en hjälm med visir är bra att använda. Men problemet är att visiret och glasögonen brukar imma igen innan man ens fått i ettans växel.

Nu är det ju så att fartvinden brukar ventilera bort imman som bildats efter några hundra meter, men att köra hundra meter utan att se något går ju bara inte.

Men det finns bot mot detta och det är – handdiskmedel! Gör så här: Ta lite handdiskmedel, typ Yes, och späd det med vatten. Blandningen är okritisk men 1 del diskmedel på 10 delar vatten kan duga. Har man för mycket diskmedel i blandningen kan ytan få en suddig hinna efter torkning. Rengör ytan på visir och glasögon på bägge sidor. Häll nu blandningen på insidan (utsidan behöver inte behandlas) och luta lite hit och dit så blandningen fuktar hela ytan. Häll bort överskottet och låt det hela torka – klart!

Så här går det till: rengör ytan noga först. Späd ut diskmedlet med ungefär tio delar vatten och häll en skvätt på insidan (utsidan behöver sällan behandlas). Vicka och vrid så att blandningen rinner ut på hela ytan. Undvik att lägga på blandningen med trasa eller svamp då detta kan ge bubblor på ytan som blir irriterande små ringar när de torkat. Häll av överskottet och låt det torka in – klart! Nu behöver du inte längre hålla andan under hela startproceduren – eller vänta tills fartvinden kommer.
Så här effektivt är det. För att visa det har vi endast behandlat vänster sida av glasögonen och sedan flåsat för kung och fosterland. Vänster sida är helt imfri (lite repig däremot) medan den obehandlade högersidan är helt blockerad av imma.
Rulla till toppen