Fredagsfilmen: Idag firar vi V8:ans dag

Den 10 mars firar alla bilvänner V8-motorns dag. Det sägs att det var detta datum 1932 som den första Forden med V8-motor rullade av bandet. Men det betyder inte att Ford var först med att sprida det maffiga ljudet av en V8 över världen.

Gissa vilket företag som ligger bakom produktionen?

Även personer som inte har något som helst bilintresse kan identifiera en äldre V8-motor. Det dova mullrande ljudet skiljer sig markant från det andra bilmotorer genererar och många associerar det med amerikanare av 1950-talsmodell.

Vanligtvis ligger cylinderraderna i V8-motorn i 90 graders vinkel mot varandra, vilket är den ur balanssynpunkt optimala vinkeln. Det finns dock exempel på allt från 14 graders vinkel i tidiga Lanciamodeller till 60 graders, exempelvis i Volvo XC90 och Volvo S80, och 180 grader som Porsches Type 753 under 1960-talet.

Det karaktäristiska ljudet har med avgaspulserna att göra. Det handlar om skillnaden i det avstånd som ljudet från respektive cylinder måste färdas innan det når avgasrörets mynning. Skillnaden är liten, men uppfattas av örat.

Den första V8-motorn konstruerades i början av 1900-talet av den franske ingenjören och uppfinnaren Léon Levavasseur. År 1902 tog han patent på sin motor, som i första hand var tänkt för flygplan, men som även monterades i europeiska tävlingsracerbåtar. Motorn, och företaget som tillverkade den, fick namnet Antoinette efter dottern till den industriman som Levavasseur lyckats intressera för projektet.

Den första serieproducerade V8:an introducerades av Cadillac 1914, men det var Henry Ford som 1932 tillverkade den första förhållandevis billiga bilen med V8-motor. Det var möjligt tack vare att Ford hade lyckats utveckla gjuteritekniken så att motorblocket gick att gjuta i ett stycke och därmed blev enkelt att producera. Tack vare sitt kompakta mått och höga effekt blev V8:an senare blev populär i nästan alla amerikanska bilmärken.

Sedan 1950-talet har flera hundra miljoner V8-motorer tillverkats bara i USA, men V8:or har även producerats av europeiska tillverkare som Alfa Romeo, Aston Martin, BMW, Ferrari, Horch, Jaguar, Mercedes-Benz, Rover och Rolls-Royce.

Rulla till toppen