Hur får man bort syra efter läckande batterier?

Har du en ficklampa eller liknande där batterierna har läckt? Batterifacket är fullt med grön gegga och trots nya batterier så vill apparaten inte fungera. Här kommer ett enkelt tips om hur man effektivt tar bort syran som läckt ut.

Fast egentligen handlar det inte om syra när det gäller torrbatterier då dessa inte har ett surt innehåll utan ett basiskt (alkaliskt) sådant. Och är det något basiskt man vill få bort så kan man använda en syra som ju är raka motsatsen rent kemiskt. Har man nu ett batterifack som är fullt med gegga från läckande batterier så kan man använda vanlig vinäger. Man tar en tops doppad i vinäger och skurar rent. Då kan man se hur det börjar bubbla vilket är ett tecken på att syran börjat angripa det som läckt ur batterierna. Är det tjocka lager får man låta vinägern verka en stund innan man fortsätter gnugga med topsen.

Se bara till att inte drälla vinäger in i apparaten då även en sådan svag syra kan vara skadlig om den når strömförande delar. Efter rengöringen så ska man tvätta med en tops doppad i vanligt vatten – eller skölja det man rengjort under vattenkranen om det är görbart utan att dränka allt i vatten. Se till att allt fått torka ordentligt innan du stoppar i nya batterier och ha gärna på lite vaselin på batteriernas bägge poler så minskar du risken för framtida oxid som också kan försämra kontakten.

Batteri”syran” från torrbatterier är ingen syra utan är basisk och det tar man effektivt bort med syror. Något som de flesta har hemma är vinäger som duger utmärkt till detta.
Med en tops doppad i vinäger skurar man lätt bort resterna efter läckaget. Man kan till och med se hur det börjar bubbla när vinägern (syran) angriper resterna från batteriläckaget. Men rengör noga efteråt så att även syran avlägsnas.
Rulla till toppen