Flygrost mot ingrodd lack?

Fråga: Jag har på Youtube sett ett antal videor som använder flygrostmedel som verkar ha god effekt på att få rent gammal ingrodd lack. Är det bra medel som inte skadar lacken och tänker ni testa detta?
Leif

Svar: Hej Leif. Jag har också sett liknande filmer på Youtube men aldrig provat själv. Därför har jag passat frågan vidare till Mikael Jaldefors på Seab (Turtle Wax mm).

– Flygrostmedel är inte skadligt för billacken då produkterna oftast har ett neutralt pH värde. Produkten är framtagen för att lösa järnpartikar men löser även allmänt ingrodd smuts, bromsdamm och sot. För att få en gammal ingrodd, och kanske bleknad, lackering riktigt fin får man ibland använda flera olika typer av föravfettningar för att lösa all smuts. Det man ska vara försiktig med i sammanhanget är vattenbaserad föravfettning med högt pH-värde då dessa bleker lacken och i vissa fall kan skada blanklister och krom. Med högt pH värde menas när det i brukslösning närmar sig pH 11,5 och däröver.

Så långt Mikael Jaldefors. Du kan med andra ord prova men var beredd på att använda även andra medel också, och kanske kommer Classic Motor att testa flygrostmedel i framtiden.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen