Knappt inkörd: Volvo F4 – med staketmotor

Tjolöholm Classic Motor lockar ju främst till sig personbilar, men ibland letar sig även tunga fordon dit. I år var inget undantag. World of Volvo körde dit sin Volvo F4 från 1985.

Volvo F4 var en del av ett samarbetsprojekt mellan nederländska Daf, tyska Klöckner-Humboldt-Deutz (och Magirus), franska Saviem (som sedermera blev Renault) och Volvo, ibland kallat de fyras klubb. Projektet inleddes 1971 med målet att utveckla en helt ny plattform för medeltunga lastbilar. Fyra år senare, 1975, presenterade de fyra företagen sina respektive modeller.

F4 var en av Volvos minsta lastbilar och den byggdes åren 1975–1986. Den användes som distributionsbil och användes exempelvis för leveranser av dricka och blommor.

Exemplaret i filmen ovan har gått blott 402 mil sedan 1985. Lastbilen har aldrig lämnat Volvo, utan hamnade ganska direkt på Volvos museum. Nu används den vid olika typer av evenemang, bland annat Tunga rallyt och som vid det här tillfället vid Tjolöholm Classic Motor.

– Den ska inte in på museiavdelningen på World of Volvo, för då kanske den inte kommer ut igen, säger Glenn Änggren som är Vintage Vehicle Manager på AB Volvo.

Volvo F4 på uppdrag, men var är bilden tagen? Skicka ditt svar till classic@classicmotor.se. Vi skickar ter trisslotter til den som först skickar in rätt svar. Foto: Volvo Lastvagnar.
Volvo F4 på uppdrag, men var är bilden tagen? Skicka ditt svar till classic@classicmotor.se. Vi skickar tre trisslotter till den som först skickar in rätt svar.
Foto: Volvo Lastvagnar

Motorn, TD40A, är en sexcylindrig dieselmotor på 3,6 liter. Den kallas även staketmotorn. Den finns även i ett utförande som marinmotor och heter då TMD40.

Staketmotor? Jo, Volvo Lastvagnars dåvarande vd Lars Malmros och Volvo Pentas dåvarande designchef Harald Wiklund bodde grannar i stadsdelen Långedrag i Göteborg. De pratades vid över staketet och diskuterade sig fram till vad Volvo behövde: en liten sexcylindrig motor. Motorn blev en succé även som marinmotor och Volvo Pentas fabrik i Vara kom till för att klara efterfrågan.

Volvo F¤ Turbo av 1983 års modell. Förutom dricka och blommor gick det tydligen att frakta fisk också. Foto: Volvo Lastvagnar.
Volvo F4 Turbo av 1983 års modell. Förutom dricka och blommor gick det tydligen att frakta fisk också.
Foto: Volvo Lastvagnar
Interiör från sammansättningen av Volvo F4 i belgiska Oostakker. Bilden tagen 1975. Foto: Volvo Lastvagnar.
Interiör från sammansättningen av Volvo F4 i belgiska Oostakker. Bilden tagen 1975.
Foto: Volvo Lastvagnar

Mer om tunga fordon

Lager till Volvo lastbil
Var hittar man skruvar till engelsk motor i Volvolastbil?
Köra lastbil utan YKB?
Rulla till toppen