Minns ni Rigello – den nedbrytbara förpackningen?

När jag är ute på skogspromenader brukar blicken svepa över stock och sten. Man vet aldirg vad man kan hitta. En gång hittade jag en ganska fin stötfångare till en Volkswagen ”Bubbla”. Senast var det (ännu) en gammal barncykel som låg under en gran. Men idag  var det flickvännen som hade antennerna ute. ”Titta där” sade hon och pekade in under en buske ”Är det inte en sådan där gammal ölflaska i plast?”.

Efter att ha rundat en gran och böjt undan ett gäng grenar var jag framme vid fyndet. Jodå, det var som hon trodde – en ölflaska som hette Rigello. Den togs fram i samarbete med Pripps bryggerier och Tetra Pak i slutet av 1960-talet. Flaskan var av mjuk PVC-plast och lanserades som lätt. oöm och… miljövänlig. Mina minnen av Rigelloflaskan är att den skulle vara biologiskt nedbrytbar – om man slängde den i naturen skulle den försvinna av sig själv. Men när?

När vi i vårat gäng festade loss så köpte vi dessa flaskor som vi kallade för ”Bomber” och för att det skulle bli lättare att halsa ur dem så brände man ett lufthål med cigaretten, strax nedanför öppningen. Då rann ölen obehindrat – men det gällde att inte vända lufthålet nedåt…

Rigelloflaskan försvann i början av 1980-talet och varje gång jag sett en Rigello i naturen har jag tänkt på att den skulle vara nedbrytbar. Och idag, den 13 september 2017,  slogs alltså personbästa när det gäller gamla Rigelloflaskor som legat ute i det fria. Rigelloflaskan försvann cirka 1983 vilket betyder att dagens fynd är minst 34 år gammalt. Pappershylsan är helt försvunnen, men själva plastflaskan är i nyskick, mjuk och spänstig som när den lämnade bryggeriet.

Undrar hur länge man kommer att hitta intakta rigelloflaskor i naturen –  34 år till?

Rigello fick givetvis smeknamn. I stockholmsförorten kallade vi den ju för Bomber, men även ”handgranat” och ”Plastnisse” var namn som den fick. Någon som känner till fler namn på denna långlivade skapelse?

Minns ni Rigello - den nedbrytbara förpackningen?
Plasten är mjuk och spänstig efter alla år i skogen – precis som när den lämnade bryggeriet. Inte en spricka någonstans.
Minns ni Rigello - den nedbrytbara förpackningen?
Fyndet innan Rigelloflaskan var denna gamla barncykel som låg under ett träd. Undrar om den bryts ner före flaskan?
Rulla till toppen