Körjournal: Lampmysteriet

Körjournal: Lampmysteriet

Publicerad

I Classic Motor kan ni läsa om redaktionens egna fordon.

Märke: Ford

Modell: Taunus P3 17 M Super

Årsmodell: 1961

Kört sedan 1989 (!): 8 (!) mil

Övrigt: Håller fortfarande på att sortera ut alla småfel som dyker upp efter sådär 30 års stillestånd. Bilen högtidligen döpt till Henry.

Numera står det en Ford Taunus 17 M Super från 1961 hemma på garageuppfarten. Bakdelen från en sådan syns på Ola Ericsons omslag till Tavelmysteriet, en bok av Sivar Ahlrud med tvillingdetektiverna Klas och Göran Bergendahl samt deras kusin Hubert Norlén i huvudrollen. Boken fanns i en av bokhyllorna därhemma tillsammans med ett något nyare alster av Sivar Ahlrud – Prinsessmysteriet. Det passade utmärkt då den gröna Leyland Princessen från 1975 fortfarande saknas då och då.

Taunusen har en del egenheter. En av dem är att höger strålkastare bara lyser efter en lätt knackning på glaset. Då börjar det lysa och ger ett ganska bra lyse ända till bilen stängs av. Detta upprepar sig efter varje start. De är ännu så länge ganska många medan färderna är korta.

I ett försök att lösa lampmysterier, om vi nu ska spinna vidare på temat Sivar Ahlrud och tvillingdetektiverna, kollades jordningen upp och konstaterades fungera bra. Det kom ström till lampan och den lös som den skulle när den kopplades direkt på batteriet. Lampmysteriet förblev olöst ända tills kontaktstycket monterades tillbaka igen. Det knakade till men fäste inte ordentligt. Loss med kontakten och lampmysteriet var löst. Två av flatstiften i själva glödlampan hade gått av. För säkerhets skull monterades två nya lampor och nu lyser halvljuset bättre än någonsin.

Pojkböckerna där Tvillingdetektiverna jagar skurkar anspelar på mitt nuvarande och tidigare bilinnehav. En Taunus 17 M finns på omslaget till Tavelmysteriet…

…medan en häst spelar huvudrollen i Prinsessmysteriet.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Classic Motors månadsquiz – maj

7 kommentarer

anders.nordner: Heja B-O, fortsätt så!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206