Lyckobubblan

Det var länge sedan jag hade en VW, men det kändes riktigt hemtamt att höra den smattrande luftkylda svansmotorn. Lika hemtamt kändes värmen från värmekamrarna och den luftstyrda vindrutespolningen. Märkliga lösningar enligt dagens standard, men det känns på ett sätt riktigt skönt att bilen är så enkel och udda. Inga onödiga mätare och ett bagageutrymme som måste stuvas med förstånd om man ska få med allt man vill.

När grabbarna var små hörde det till nattningsrutinen att högläsa minst en bok innan de somnade. I ärlighetens namn blev det ofta flera böcker och en ständigt återkommande berättelse som lästes var Lilla Blå Bilen. Intrigen är enkel men spännande. I korthet rymmer en äventyrslysten blå VW:n iväg för att bada i havet och råkar ut för en hel del äventyr innan den åter är tryggt hemma.

Tydligen satte boken djupa spår i sinnet på den yngsta grabben. När han fick se den vita VW:n parkerad på garageuppfarten utbrister han: jaså du har äntligen skaffat den Lilla Blå Bilen. Enligt hans tonfall att döma måste jag därmed vara den lyckligaste människan i världen. Han har nog rätt – det är en riktig Lyckobubbla.

Robert Gustavsson

Fotnot: Artikeln har varit publicerad i Classic Motor nummer 11 2021. För att premumerara – klicka på länken nedan:

Länk: Prenumerera på Classic Motor

Lyckobubblan

Märke: VW

Modell: 1303S

Kallas för: Lisen

Årsmodell: 1973

Kört sedan sist: 15 mil

Övrigt: Bilen är döpte en annan barnboksfavorit, Lisen kan inte sova, men det är en annan historia.

Lyckobubblan
Det vältummade exemplaret av Lilla Blå Bilen har tuggmärken efter både barn och hundar, och jag har säkert läst den 100 gånger men numera är det barnbarnen som får höra berättelsen.
Rulla till toppen